Registeren Inloggen

In alle provincies boosterprikken zonder afspraak

Ook de GGD Utrecht heeft aangekondigd boosterprikken zonder afspraak aan te gaan bieden. Dat betekent dat in alle twaalf provincies mensen nu of binnenkort zonder afspraak terechtkunnen voor een boosterprik.

Vrije inloop

In de Utrechtse Jaarbeurs wordt woensdagmiddag direct begonnen met het prikken zonder afspraak. Vanaf donderdag kunnen mensen ook bij alle andere locaties in de provincie terecht voor een boostervaccinatie zonder afspraak, met uitzondering van de Rijtuigenloods in Amersfoort. Die prikplek wordt per aankomende maandag vervangen door een nieuwe locatie in de stad, waar vanaf dat moment ook de zogenoemde vrije inloop wordt ingesteld. “De piek van de boostercampagne is geweest”, meldt de GGD. “Daardoor is er weer ruimte om inwoners zonder afspraak te prikken.”

Meer prikkers dan afspraken

Vaccinatielocaties kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan. In totaal zijn er 25 GGD’en, verdeeld over de twaalf provincies. Inmiddels hebben in alle provincies één of meerdere GGD’en aangekondigd oppepprikken aan te gaan bieden zonder afspraak, of ze zijn er al mee begonnen.

Alleen zestigplussers in Amsterdam

In Amsterdam kunnen alleen zestigplussers zonder afspraak terecht voor een oppepprik, in de XXL-priklocatie in de RAI. De XXL-priklocatie in Den Haag wordt volgende week juist gesloten, vanwege het teruglopende aantal afspraken voor de boosterprik. Op andere priklocaties in de regio kunnen mensen vanaf volgende week gewoon binnenlopen voor een boosterprik. De GGD in Rotterdam heeft nog niet aangekondigd oppepprikken zonder afspraak op priklocaties aan te gaan bieden.

Oppepprik

Zo’n 45 procent van de volwassenen heeft een boosterprik gehad, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Alleen mensen voor wie het langer dan drie maanden geleden is dat ze hun laatste coronaprik kregen of ondanks hun inenting de afgelopen drie maanden een besmetting doormaakten, komen in aanmerking voor een oppepprik.

De prik is bedoeld om de afweer tegen het coronavirus op te peppen. De overheid wil dat iedere volwassene die in aanmerking komt voor de vaccinatie deze voor het einde van de maand heeft kunnen halen.

Bron: ANP

Geef een reactie