Registeren Inloggen

Is bakken in olijfolie ongezond?

Er gaan verhalen rond dat bakken in olijfolie niet gezond is. Kokosolie, sesamolie of zonnebloemolie zouden beter zijn. Maar klopt dat wel? “Niet iedere olijfolie is geschikt om in te bakken”, zegt IJsbrand Velzeboer. De voedingsmiddelentechnoloog legt uit waar u op moet letten.

Extra Vierge olijfolie of gewone olijfolie?

In bijna iedere keuken is wel een fles olijfolie te vinden. U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u ‘extra vierge’ olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend. ‘Gewone’ olijfolie is beter gezuiverd en daar zitten die stoffen niet in. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop de producten zijn gemaakt.

De verschillen

Voor het maken van olijfolie worden olijven geperst. Door de productiemethode van ‘extra vierge’ olijfolie, worden olijven gebruikt na de eerste persing en wordt de olie niet verhit. Door de methode is de smaak van ‘extra vierge’ olijfolie veel sterker, maar er zijn ook meer olijven voor nodig. Dit maakt de prijs van ‘extra vierge’ olijfolie duurder dan gewone olie. Als u de olie verhit, verbranden de plantaardige stoffen en gaat de lekkere smaak verloren. Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer vergelijkt het met een biefstuk: “Als ik een biefstuk met Provencaalse kruiden op de barbeque leg, verbranden die kruiden mee. Sommige mensen vinden dat lekker, maar het is niet gezond”.

Is het gevaarlijk?

“Het is niet dat je meteen dood neervalt als je in ‘extra vierge’ olijfolie bakt, maar het is zonde van het geld”, vertelt Velzeboer. Ook hier geldt: van het eten van een verbrande kippenpoot merkt u niet zoveel, maar als u het iedere dag doet, is het ongezond. Volgens Velzeboer kunt u het beste ‘gewone’ gezuiverde olijfolie gebruiken als u het verhit. En ‘extra vierge’ olijfolie kunt u zorgeloos in uw salade gebruiken.

Geef een reactie

Reactie

    Raar verhaal. Ik heb een aantal olijfbomen en gebruik de olie. Het kan waar zijn dat bij te sterk verhitten van de extra virge schadelijke stoffen ontstaan. Bij de eeste persing wordt de olie koel gehouden. Dat bij bakken van gewone olie met hogere temperatuur geen schadelijke stof ontstaat lijkt me onzin. De kans dat daar al schadelijke stoffen inzitten is op zich al vrij hoog. De niet extra virge olie is een mengsel van olie die uit afval van de extra virge productie overblijft. Dat wordt met behulp van verwarmen en een chemisch proces gedaan. Vaak is er ook een percentage extra virge bij gedaan. Het zou kunnen dat de olie uit de zgn tweede persing bepaalde stoffen minder heeft, maar er zullen ook andere restprodukten , die uit de chemie komen in zitten.