Registeren Inloggen

COLUMN: Al die middeltjes tegen artrose, kwakzalverij?

Elles de Bruin heeft veel pijn door artrose. Van onze kijkers en lezers krijgt ze tips. Selderijsap, acupunctuur en kruiden zouden de pijn kunnen verlichten. Maar wat is betrouwbaar? En zijn er ook bedrijfjes die met kwakzalverij misbruik maken van haar situatie?

Selderijsap tegen artrose

“Ik moet u bedanken, want ik vraag u vaak te reageren op wat ik schrijf en dat doet u geregeld. Maar op mijn column over artrose in mijn hand en wat eraan te doen, reageerde u massaal. U gaf veel uiteenlopende tips: selderijsap, silversplint (een soort brace), groenlipmossel, paracetamol, glucosamine, acupunctuur, corticosteroïd-injectie, een kruidenmix van komijn, koriander, nootmuskaat, een stukje pure gember met water, shockwavetherapie, aquarobics in warm water, omega vetzuren met boswellia, magnesiumolie inmasseren, chondroitine MSM en dagelijks radijsjes eten.

Zo veel middelen

Help! Als ik dat allemaal moet uitproberen, ben ik een paar jaar verder. En dat is ook zo ingewikkeld aan middelen die worden aangeraden bij artrose; er is veel en waar moet je beginnen? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Als je elke dag pijn hebt in je gewrichten, in mijn geval bij de duimbasis en pols, wil je alles wel proberen.

Wat is betrouwbaar?

Inmiddels ben ik erachter dat bedrijven zich daar maar al te bewust van zijn. In paginagrote advertenties in kranten en bladen proberen ze hun middeltjes tegen artrose te verkopen. Dat gebeurt door middel van ‘testimonials’ van de gebruikers, inclusief foto’s van lachende mensen, die natuurlijk allemaal enorm geholpen zijn door het middel. Hoe betrouwbaar zijn die verhalen? Als je de middelen wilt kopen, staat er ook nog bij dat er “herhaalgemak” bij de bestelling zit. Met andere woorden; je koopt het goedje en je zit er met een soort abonnement voorlopig aan vast. Zo heb ik nog dozen visolietabletten in de kast staan. Wij willen snel een uitzending maken over middeltjes tegen artrose, blijf dus uw ervaringen melden op ons forum.

Geef een reactie

Reacties (4)

  Ik denk dat er geen ideale oplossing (laat staan een wondermiddel) is voor ons omdat de medici t gewoon niet precies weten; en daarbij een ieder reageert anders op een “middel”..Niemand is t zelfde!! Dat kan je hier al wel lezen. En dan bedoel ik “middel” in de breedste zin. Ik denk dat de kunst is om dat te zoeken en te vinden waar jij je t best bij voelt.. Helaas is t niet anders momenteel. Wie weet in de toekomst? Voorlopig moeten we t doen met “raadgevers?” die stuk voor stuk weten wat ons gaat helpen.. en uit zijn op geldelijk gewin! (lees: kwakzalvers!). Maar wie weet zit er iets tussen wat jou wel lijkt te helpen.

  In 2009 kon ik niet meer lopen door de artrose werd door mijn zoon naar het JBI in Amsterdam gebracht behandelend arts professor Boers .
  Alle pillen gehad ook de prednisol etc. Kwam op een beurs koperen armbanden tegen ik ben techneut en geloofde er niks van. Tot ik een artikel in de krant tegen kwam over een tekort van koper in ons voedsel.
  Niet om de pols dacht ik maar innemen dus een voedingssupplement gekozen met een koper gehalte van 150% van dagelijkse doseriring. Omdat ik ook van een wijntje hou je mag geen alcohol bij die pillen . Mijn medicijnen langzaam afgebouwd na ca 1 jaar was mijn ontstekings waarde lager dan van de professor deze was dan ook stom verbaast en nog steeds 2019 geen last neem nog steeds deze pillen in

  Ook ik heb volgens mijn huisarts artrose in de knieën.
  Hij schreef mij Dolo Neurobion tabletten voor.
  Alleen als ik echt pijn heb slik ik een tabletje. Bij mij werkt dat uitstekend.

  Mijn moeder heeft last van Reuma Artritis en daarom heb ik voor haar artritishandschoenen gekocht, ze helpen volgens de tekst op de website ook voor Artrose. Ik heb ze gekocht via een online zorgwinkel, er zijn veel van deze soort handschoenen via China te koop, maar daar zou ik niet op vertrouwen.
  Hier heb ik een link; https://www.lomedshop.nl/product/reuma-artritis-handschoen/. De handschoenen hielpen mijn moeder binnen 5 minuten, nadat zij ze aangetrokken had.
  De eerst heb ik april gekocht en het tweede paar in mei, omdat zij ook wasbaar zijn, wel eerst uitproberen, of het jou helpt. Mijn moeder blijft er veel baat bij houden, zij hoeft ze meestal niet constant aan, alleen op hele slechte dagen heeft zij ze constant aan.
  Heel veel sterkte ermee, ook namens mijn moeder die jouw bericht las en mij vroeg dit jou te melden, dus bij deze, dat het je mag helpen.