Registeren Inloggen

Marjan neemt haar demente moeder in huis

De 76-jarige dementerende moeder van Marjan Enzlin woont nog zelfstandig, maar staat op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Als de corona crisis uitbreekt, neemt Marjan een ingrijpend besluit. Ze neemt haar moeder in huis. Maar die zet elke avond de inboedel op de gang, en is bang en boos.

Dementie

Een jaar geleden breekt mevrouw Enzlin, de moeder van journaliste Marjan Enzlin, haar arm. Marjan en haar zus zijn mantelzorger en zien hun moeder daarom vaker dan normaal. Ze merken al snel dat het niet goed gaat met hun moeder. Ze is verward en vergeet veel. Mevrouw Enzlin krijgt uiteindelijk de diagnose dementie en een indicatie voor een verpleeghuis.

Lange wachtlijst verpleeghuis

Helaas is de wachtlijst in Eindhoven lang. Mevrouw Enzlin moet zeker nog een jaar wachten op een plek in een verpleeghuis. Ondertussen woont ze nog zelfstandig en rijden Marjan en haar zus op en neer om voor haar te zorgen.

Coronamaatregelen

Het is niet makkelijk. Mevrouw Enzlin vergeet de coronamaatregelen en gaat meerdere keren per dag naar de supermarkt en de apotheek. De familie van Marjan maakt zich grote zorgen. Maar dan gaat het echt mis. Mevrouw Enzlin probeert midden in de nacht de voordeur van de buren te openen met haar eigen sleutel. Ze begrijpt niet waarom er niemand opendoet. De maat is vol. Zo kan het niet langer.

Oma in huis nemen

Marjan overlegt met haar man en twee dochters van 19 en 23 jaar oud. Mevrouw Enzlin kan niet meer thuis wonen en moet in de crisisopvang. Dat betekent dat de familie niet meer op bezoek kan bij haar. Dat is geen optie. Met elkaar nemen ze een ingrijpend besluit. Oma komt bij hen in huis wonen en ieder gezinslid helpt haar te verzorgen.

Opgesloten en boos

Mevrouw Enzlin moet twee weken in isolatie. Gelukkig heeft de familie twee woonkamers. Oma krijgt haar eigen kamer en keuken. Noodgedwongen zet Marjan het mobiele keukenblok voor de deur. Haar moeder loopt steeds weg en is boos dat ze de kamer niet uit kan. Iedere avond vindt Marjan de hele inboedel van de woonkamer op de gang. Mevrouw Enzlin wil naar haar man toe, ze moet eten voor hem koken. Maar meneer Enzlin is al tien jaar geleden overleden.

Mondkapje en handschoenen

Mevrouw Enzlin kan niet zelf naar haar familie toe. Het gezin kan haar wel bezoeken. Iedereen draagt een mondkapje en handschoenen als ze naar oma gaan. Mevrouw Enzlin zit inmiddels tien dagen in isolatie, nog vier dagen te gaan.

Niet knuffelen

Overdag gaat het goed, maar de middag en avond zijn moeizaam. Mevrouw Enzlin is veel boos, ze wil de trein nemen of naar haar eigen huis gaan. Het is mentaal zwaar voor de familie. Oma is bang en onrustig en doet daarom heel lelijk tegen het gezin. Marjan zegt er af en toe iets van, maar dan gaat mevrouw Enzlin huilen. Marjan voelt zich schuldig, maar kan haar moeder niet eens knuffelen om haar te troosten.

Volhouden

Iedere middag en avond is Marjan uren bezig om haar angstige moeder gerust te stellen. Aan werken komt ze amper toe. Daarom werkt ze regelmatig tot diep in de nacht. Toch staat ze vierkant achter hun keuze. De familie heeft ook veel mooie momenten met elkaar. Iedere dag is er weer een, zegt Marjan. Ze gaan het volhouden, hoe zwaar het ook is.

Bent u ook mantelzorger?

Als u uw verhaal kwijt wilt of behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u 24 uur per dag bellen met de Luisterlijn (0900-0767). U kunt ook bellen met de Mantelzorglijn (030-7606055). De Mantelzorglijn is iedere werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 18.00 uur. U kunt de Mantelzorglijn ook appen op hetzelfde nummer.

Haal ik ouders ook uit verpleeghuis?

Is het wel verstandig om uw ouders uit het verpleeghuis te halen? Als u hier over nadenkt, neem dan de punten in overweging die staan beschreven in dit artikel.

Geef een reactie