Registeren Inloggen

Kanker slaat de komende jaren toe

Kanker slaat de komende jaren genadeloos toe. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de toenemende vergrijzing van Nederland. Mensen worden ouder en daarmee neemt de kans op kanker toe. In 2019 kregen nog 118.000 mensen de diagnose een vorm van deze ziekte te hebben. In 2032 – zo is de voorspelling – zullen 156.000 mensen kanker krijgen. Anders gezegd: over 10 jaar krijgen elk uur 18 mensen van hun arts te horen dat ze de ziekte hebben waar iedereen enorm van schrikt.

Sterftecijfers

De toename van kanker leidt ook tot een toename van de sterfgevallen. In 1989 waren dat er nog ruim 35.000, 4 jaar geleden was dit toegenomen tot 46.000 en over 10 jaar zullen dat er 54.000 zijn. Het zijn cijfers die iedereen angst aanjagen. Voor een deel is kanker te voorkomen als men tijdig zijn of haar levensstijl aanpast. Denk aan: niet roken, geen alcohol, veel bewegen, matig en gezond eten en niet wezenloos lang in de zon liggen of gebruik maken van een zonnebank. De prognose voor huidkanker (veroorzaakt door te lange blootstelling aan uv-straling van de zon) zal de komende tijd toenemen met maar liefst 30 procent. De uitdrukking ‘lekker zonnetje’ komt hiermee in een heel ander daglicht te staan.

Nu beginnen

Het ‘zaadje kanker’ is bij mensen die nu de diagnose van deze ziekte krijgen pakweg 15 jaar geleden geplant. Om gezond te blijven is het dus echt noodzakelijk te veranderen van levensstijl. Maar dat is moeilijk. Een glaasje wijn bij het eten, een biertje na de voetbalwedstrijd of proosten op zijn of haar gezondheid is voor velen lekker, maar helemaal niet gezond. Misschien is het nog belangrijker om gezond te eten. Het probleem voor burgers met een smalle beurs is echter dat een diepvries-pizza in de supermarkt vele malen goedkoper is dan een gezonde maaltijd op tafel neerzetten.

Haal nu eindelijk de BTW er vanaf

Frank Lindner van Foodwatch is heel duidelijk: “Het is schandalig.” Op fruit en groente zit maar liefst 9 procent BTW. In een eerder stadium heeft het kabinet afgesproken dat de BTW op fruit en groente naar 0 procent moet. Door de verlaging van de belasting komt gezond voedsel binnen handbereik van mensen die moeite hebben met rondkomen. Alleen die verlaging gebeurt maar niet. Volgens Lindner wordt dit geweten aan de computersystemen van de fiscus. Opmerkelijk is dat toen de BTW omhoog ging, de computersystemen dit wel onmiddellijk konden verwerken. Ook stelt de overheid dat het 0-tarief op groente en fruit volgens de Europese regelgeving niet mag. Wederom opmerkelijk: in Spanje is dit 0-tarief wel het geval.

Geen wet van Meden en Perzen

Door een gezondere leefstijl zou men dus kanker kunnen voorkomen. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Er zijn helaas genoeg mensen die heel gezond leven en toch kanker krijgen, en er zijn mensen die sollen met hun gezondheid en heel oud worden. De Britse premier Winston Churchill is daarvan het voorbeeld. Churchill had een uitgesproken hekel aan bewegen, rookte vrijwel onophoudelijk en dronk buitengewoon veel (volgens zijn biograaf Andrew Robert is Churchill echter nooit dronken gesignaleerd), maar werd wel 90 jaar.

Overlevingskansen

Tegenover het aantal Nederlanders dat te maken krijgt met kanker neemt gelukkig wel de “overlevingswinst” toe. Dat is grotendeels te danken aan de verbeteringen in de behandelingen, een snellere diagnostiek en verbeteringen in de organisatie van de zorg. Vooral de bevolkingsonderzoeken borst-, baarmoeder- en darmkanker zorgen ervoor dat deze vormen snel worden opgespoord en ergere stadia daarmee zoveel mogelijk worden voorkomen. Het aantal mensen dat leeft met of na kanker neemt de komende jaren dus toe.

Cijfers kanker

  • In 2000 leefden 292.000 mensen die 10 jaar daarvoor werden geconfronteerd met kanker
  • In 2019 waren dat er 573.000
  • In 2032 is de verwachting dat dit 780.000 mensen zijn
  • Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland telt ons land in 2032 in totaal ruim 1,4 miljoen mensen die ooit de diagnose kanker hebben gekregen. Dat is 1 op de 13 Nederlanders. De top 3 bestaat uit: prostaat-, borst- en huidkanker.

Helen Dowling Instituut

Kanker heeft een enorme impact. Niet alleen op degene die het heeft, maar ook op zijn of haar naaste omgeving. Aan de ziekte is immers gelijk het woord ‘dood’ gekoppeld. Depressies, angsten en slapeloosheid kunnen het gevolg zijn. Het Helen Dowling Instituut helpt kankerpatiënten en hun familie om door de zware periode te komen. Dat doet het instituut zowel voor als na de behandeling. Tijdens voorgesprekken over dit onderwerp met kankerpatiënten zeggen velen dat de tijd na de behandeling zelfs zwaarder is dan de behandeling zelf. De onzekerheid en angst “komt de ziekte terug of niet” vreet aan velen.

Informatie

Het instituut heeft vestigingen in Bilthoven, Nijmegen, Arnhem en Utrecht en heeft als doel: de patiënt er mentaal weer bovenop helpen. Dat kan aan de hand van sessies in het instituut maar ook online. Ga voor meer informatie over het instituut naar hun website. Ook kunt u op deze website veel informatie vinden over kanker.

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Geweldig dat er Helen Dowling Instituten zijn! Voor veel mensen biedt een IPSO “Centrum voor leven met en na kanker” ook uitkomst. (Voorheen heette dat ook wel “inloophuis”). Een plek waar men begrijpt wat mensen doormaken. In dergelijke centra zijn opgeleide gastvrouwen en gastheren aanwezig om een luisterend oor te bieden aan mensen die geraakt zijn door kanker. De gasten kunnen hun verhaal kwijt, vinden er lotgenoten of kunnen meedoen aan activiteiten die passen bij hun mogelijkheden. In Nederland zijn meer dan 70 centra, die gerund worden door vrijwilligers, dus in iedere regio vindt men wel zo’n centrum. Het promoten van dergelijke centra, zou de betaalde zorg kunnen ontlasten.