Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Kankerpatiënten voorrang geweigerd bij vaccinatie

Kankerpatiënten die verzwakt zijn vanwege hun ziekte en de chemo vragen tevergeefs om voorrang bij vaccinaties tegen corona. Artsen en GGD werken hier niet aan mee. Een harde boodschap voor patiënten waarvan de levensverwachting soms maar kort is. Zij willen de tijd die ze nog hebben doorbrengen met dierbaren.

Door chemokuur extra kwetsbaar

Martine Trommel (67) heeft uitgezaaide borstkanker en wacht met smart op haar vaccinatie. Ze behoort niet tot de door de Gezondheidsraad opgestelde uitzonderingcategorieën die met voorrang gevaccineerd worden, zoals patiënten met obesitas en mensen met het syndroom van Down. Mevrouw Trommel mijdt drukte omdat ze door haar chemokuur extra kwetsbaar is voor besmetting met het coronavirus. Ze probeert van haar artsen een brief te krijgen om sneller gevaccineerd te kunnen worden. Maar die krijgt ze niet. En als ze belt met de GGD hoort ze dat ze moet afwachten.

Kankerpatiënten moeten vaccinatie krijgen

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) pleit voor vaccinatie van alle kankerpatiënten voor eind april. Al maanden probeert de federatie honderdduizend kankerpatiënten versneld gevaccineerd te krijgen. ‘Ons geduld is op’, zegt Irene Dingemans van de NFK. Over het vaccinatiebeleid praat Elles de Bruin met Jaap Donker, GGD directeur Publieke Gezondheid en huisarts Toosje Valkenburg.

Waardeoverdracht pensioen kent risico’s

Uw opgebouwde pensioen overdragen van het ene naar het andere pensioenfonds brengt risico’s met zich mee. Wie is gewisseld van baan heeft soms bij meerdere pensioenfondsen een oudedagsvoorziening opgebouwd. Maar waardeoverdracht kent risico’s. De inmiddels overleden echtgenoten van Manja Benavente en Liduien Robeers lazen niet de kleine lettertjes waardoor hun nabestaanden geen recht op hun pensioenuitkering hebben. In de televisie-uitzending beantwoordt MAX Ombudsman Rogier de Haan de vraag of een waardeoverdracht van pensioen verstandig is, wanneer het wel en niet mag en waar u op moet letten als u kiest het opgebouwde pensioen over te hevelen naar een ander fonds.

Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt vrijdag 23 april om 19.20 op NPO2.

Geef een reactie

Reactie

    Het is schandalig dat die mensen zo onbeschoft worden behandeld