Registeren Inloggen

Kruidensupplementen: zijn ze veilig en bij welke moet u goed opletten?

Tegen pijn bij artrose wordt door veel mensen kruidengeneesmiddelen aangeraden. Patiënten slikken nootmuskaat, selderiesap, geelwortel of groenlipmossel. Deze middelen zijn natuurlijk, maar dat betekent niet dat het altijd veilig is. Sommige middelen hebben effect op de werking van andere medicijnen. We zetten de verschillende effecten op een rij.

Kruidentips

In haar column in MAX Magazine vroeg presentatrice Elles de Bruin zich in 2019 af wat haar zou kunnen helpen om de klachten van artrose te verminderen. Op de redactie van Meldpunt kwamen tientallen tips binnen van lezers. Zo kregen we veel tips over kruidensupplementen en middelen. Uiteenlopend van Nieuw-Zeelandse groenlipmossel tot nootmuskaat en van geelwortel tot een dagelijks glaasje selderiesap.

Wisselwerking

Het is natuurlijk fijn als u baat blijkt te hebben bij een middel. Toch vraagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorzichtig te zijn met het gebruik van sommige kruidensupplementen. Dit zijn supplementen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist of supermarkt. Sommige kruiden kunnen namelijk risico’s vormen voor de gezondheid. Ook kunnen ze een interactie, of wisselwerking, hebben met andere medicijnen waardoor de werking van die medicijnen versterkt of vermindert.

Deze kruidensupplementen vormen een risico

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelde in opdracht van de NVWA  een top 10 samen van kruidenpreparaten waarbij een mogelijk risico optreedt bij gelijktijdig gebruik met geneesmiddelen. Het advies is om altijd contact op te nemen met uw huisarts als u naast uw medicijnen ook een kruidenproduct wilt gebruiken. We zullen hieronder verder ingaan op de top 10.

Kurkuma of geelwortel

Kurkuma of geelwortel wordt vaak in supplementen genomen tegen pijnklachten. Het kruid kan invloed hebben op anti-kankermedicijnen of ontstekingsremmers: “Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met geelwortel en een antikankermedicijn (bijvoorbeeld tamoxifen) of een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld sulfasalazine)? Dan kan geelwortel ervoor zorgen dat uw medicijn tegen kanker of ontstekingen minder goed werkt”, schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Japanse notenboom of Ginkgo

Als geneesmiddel is Ginkgo goedgekeurd voor de verbetering van het geheugen en de concentratie en daarnaast voor de doorbloeding van handen en voeten. Sommige mensen gebruiken het ook tegen gewrichtspijnen. Het kan echter ook een wisselwerking hebben met pijnstillers, bloedverdunners, maagzuurremmers, diabetesmiddelen en antipsychotica.

Knoflook

Ook kruidenproducten met knoflook zijn goedgekeurd als medicijn bij verkoudheidsklachten, aderverkalking en gewrichtspijn. Knoflook kan onder andere invloed hebben op de werking van maagzuurremmers, antivirale medicijnen en antikankermiddelen.

Amerikaanse ginseng

Kruidenproducten met Amerikaanse ginseng zijn goedgekeurd voor de behandeling van vermoeidheid en zwakte bij volwassenen. Daarnaast wordt het gebruikt bij koorts, verkoudheid, of zwangerschapsmisselijkheid. Amerikaanse ginseng kan echter wel de werking van bloedverdunners beïnvloeden.

Rode salie of Danshen

Rode salie of Danshen kan milde menstruatiepijn bij volwassen vrouwen verminderen en kan worden gebruikt bij hartproblemen, een hoge bloeddruk of bij een verhoogd cholesterol. Let wel goed op als u bloedverdunners gebruikt: Rode salie of Danshen kan invloed hebben op de werking hiervan. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat het langer duurt voordat uw bloed stolt.

Groene thee (Camellia sinensis)

Heeft u last van wratten, vermoeidheid of hoofdpijn? Dan kunnen kruidenmiddelen met groene thee uitkomst bieden. Wel kunnen kruidenproducten met groene thee invloed hebben op de werking van antipsychotica, foliumzuur (B-vitamine) en hart- en vaatmedicijnen. Ook kunnen ze de werkzaamheid van bètablokkers verminderen.

Mariadistel (Silybum marianum)

Bij klachten als maag- en darmklachten (waarbij is uitgesloten dat er een ernstige aandoening een rol speelt), hooikoorts, spataderen of klachten rondom de menstruatie kunnen kruidenproducten met mariadistel worden gebruikt. Het kan echter ook een wisselwerking hebben met diabetesmiddelen, bloeddrukverlagers, antibiotica en hart- en vaatmedicijnen.

Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)

Kruidenproducten met rode zonnehoed kunt u gebruiken tegen huiduitslag, om verkoudheidsklachten te verminderen, uw weerstand te verbeteren. Ook bij gewrichtspijn, klachten van de urinewegen of schimmelinfecties kunt u dit innemen. Net als bovenstaande middelen, kan zonnehoed een wisselwerking hebben, maar deze zijn meestal klein en vormen geen risico voor uw gezondheid.

Sint-janskruid (Hypericum perforatum L.)

Bij milde tot matige depressieve klachten en bij milde maag-darmproblemen kunt u kruidenproducten met Sint-janskruid gebruiken. Deze kunt u ook gebruiken bij rugpijn, urineweginfecties of verkoudheid. Let wel op: Sint-janskruid kan de werking van andere medicijnen sterk verminderen of juist vergroten, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Bij onder andere de volgende middelen is de werking beïnvloed en verminderd:

  • antibiotica
  • orale anticonceptiemiddelen
  • hiv-medicijnen
  • antikankermedicijnen
  • medicijnen die de afweer onderdrukken
  • antidepressiva

Valeriaan (Valeriana officinalis L.)

Tot slot staat valeriaan in de top-10. Dit wordt veelal gebruikt bij nervositeit, slaapproblemen, tandvleesproblemen, hoofdpijn of verkoudheid. Daarnaast kan het een wisselwerking hebben met antipsychotica en kan het andere kalmeringsmiddelen zeer versterken omdat valeriaan eveneens een kalmerende werking heeft.

Kruidenpreparaat Shambala en OPEN UP

Naast bovenstaande top 10 waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het kruidenpreparaat Shambala en OPEN UP. De autoriteit raadt aan dit niet te gebruiken. Deze kruidenpreparaten bevatten namelijk ingrediënten die een risico vormen voor de volksgezondheid. De NVWA heeft de verkopers opgedragen te stoppen met de verkoop en de middelen uit de handel te halen.

Neem nooit zomaar medicijnen of kruidensupplementen

Voordat u begint met allerlei kruidensupplementen slikken, is het verstandig om uit te zoeken wat de werking hiervan is en wat voor effecten dit kan hebben. Ook op andere medicijnen. Bespreek daarom voor de zekerheid van tevoren met uw huisarts of het verstandig is om een kruidensupplement of medicijn te gaan gebruiken.

Moet alternatieve therapie vergoed worden?

Kruidenmiddelen vallen vaak onder alternatieve therapie, en worden daarom niet (helemaal) vergoed. Meldpunt peilde in 2019 wat het MAX Opinie Panel daarvan vond. “Het wordt tijd dat zorgverzekeraars de toepassing van kruiden en natuurlijke remedies gaan waarderen in plaats van demoniseren!” Wilt u hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Poms
Lees ook: Met deze medicijnen mag u niet achter het stuur

(Bron: Rijksoverheid, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, AD. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    ja een interessant iets artrose en alle bijbehorende pijntjes heb jaren acupunctuur gehad weg prikken pijn ben 4 jaar geleden over gestapt naar synofit premium en dat valt me niet tegen een heel stuk prettiger voor me bewegingen apparaat en ja we moeten het maar mee doen op deze manier