Met deze medicijnen mag u niet achter het stuur
Invloed van medicijnen
Bij het gebruik van sommige geneesmiddelen is het niet verstandig om nog achter het stuur te kruipen. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk een negatieve invloed op uw rijvaardigheid hebben. Om hier inzicht in te krijgen, worden medicijnen ingedeeld in 4 categorieën. Categorie 0 middelen hebben geen of een verwaarloosbare negatieve invloed op de rijvaardigheid, die in categorie 1 hebben weinig invloed, in categorie 2 een matige invloed en in categorie 3 hebben medicijnen een ernstige invloed.
Wel of niet rijgeschikt?
Toch kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u rijgeschikt verklaren terwijl u medicijnen in de laatste 2 categorieën gebruikt. Zo hebben sommige middelen na een bepaalde dosering, gebruiksduur, of een aantal uur na inname, minder invloed op uw rijgedrag. Ook kan bijvoorbeeld de aandoening waar u aan lijdt, meer invloed hebben op uw rijgedrag dan het medicijn dat u inneemt.
Met welke medicijnen niet autorijden?
Welke medicijnen vallen dan onder categorie 3 en kunnen dus een ernstige invloed op het rijgedrag hebben? Hieronder zetten we de meest gebruikte medicijnen binnen november 2021 en oktober 2022 uit deze categorie op een rij. Deze cijfers zijn afkomstig van het SFK.
- Oxazepam (510.000 gebruikers) werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.
- De pijnstiller Tramadol (450.000 gebruikers) is vergelijkbaar met morfine en wordt voorgeschreven bij plotselinge of langdurige hevige pijn en bij zenuwpijn. Z
- Het slaapmiddel Temazepam (370.000 gebruikers).
- Amitriptyline (190.000 gebruikers) behoort tot de antidepressiemiddelen en kan helpen bij het verbeteren van de stemming, piekeren, angsten en slaapproblemen.
- Diazepam (150.000 gebruikers) is een rustgevend middel dat spierontspannend werkt en angstgevoelens vermindert.
- De combinatie Tramadol met paracetamol (140.000 gebruikers).
- Zolpidem is een slaapmiddel (130.000 gebruikers).
- Het medicijn Mirtazapine (120.000 gebruikers) helpt bij depressie. Het middel beïnvloedt in de hersenen de natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.
- De sterke pijnstiller Morfine (120.ooo gebruikers) wordt voorgeschreven bij erge pijn.
- Het medicijn Lorazepam (120.000 gebruikers) werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens.
Goed overleg
Krijgt u 1 van bovenstaande medicijnen voorgeschreven door uw arts? Ga er dan niet van uit dat u gewoon kunt autorijden, maar bespreek dit goed met uw arts. Vraag ook specifiek of dit mogelijk is met de dosering die u wordt geadviseerd. Houd u daarnaast strikt aan deze dosering en raadpleeg uw arts bij twijfel.
(Bron: SFK, Apotheek.nl, Thuisarts)