Registeren Inloggen

Kunnen mantelzorgers nog op bezoek bij hun oude ouders?

Meldpunt krijgt veel vragen binnen van mantelzorgers die willen weten of ze hun ouders nog een bezoek kunnen brengen. In deze video bespreken Manon van de Kaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB en neuropsycholoog Margriet Sitskoorn wat mantelzorgers het beste kunnen doen.

Druk op mantelzorgers hoog

De druk op mantelzorgers is in coronatijd extra hoog. Want als een oudere op de wachtlijst staat voor een verpleeghuis, is het onzeker of dit nu doorgaat, vertelt Manon van de Kaa. “Zorgwekkend, en mantelzorgers moeten daarom goed op zichzelf letten, vindt ze. “Zorg dat u afleiding heeft, er nog op uit gaat, contacten met vrienden of familie onderhoudt.” Juist nu is het belangrijk dat mantelzorgers niet omvallen. “Mantelzorgers zijn vaak al zwaar belast. Ze hebben een lange periode al zware zorg verleend. Dat dit er bovenop komt, is extreem.”

Aan huis gekluisterd

Van der Kaa heeft zelf oudere ouders en vertelt dat haar vader niet naar de dagopvang kan door corona. “Mijn moeder is hierdoor aan huis gekluisterd, dat is zwaar voor haar.”

Afstand houden

Hoe kunnen mantelzorgers contact houden met hun oudere naaste zonder hen te besmetten? Marlies Sitskoorn geeft als advies aan mantelzorgers om als er contact is, afstand te houden, de deurklink met een doekje af te vegen, en boodschappen bijvoorbeeld voor de deur te zetten. Maar het belangrijkste: “Blijf wel contact houden, juist nu is dit belangrijk.”

Tips voor veilig contact met uw oude moeder of opa tijdens corona

Geef een reactie