Registeren Inloggen

Tips voor veilig contact met uw oude moeder of opa tijdens corona

Beperk bezoek aan kwetsbare personen en mensen met verminderde weerstand. Die oproep doet de overheid in de strijd tegen het coronavirus. Kwetsbare ouderen lopen de grootste risico’s bij een coronabesmetting. Maar hoe voorkomen we dat onze oudere familieleden vereenzamen in tijden van corona? Vier tips.

Minder op bezoek?

Voor veel ouderen is bezoek van kinderen en/of kleinkinderen het hoogtepunt van de week. Maar in de strijd tegen het coronavirus roepen instanties op tot ‘sociale onthouding’. Dat betekent: beperk alle onnodige sociale contacten, minstens zeven dagen. Dat geldt nu in elk geval in zwaarder getroffen gebieden als Noord-Brabant. Ook daarbuiten kan het verstandig zijn om even niet op bezoek te gaan bij kwetsbare ouderen, zegt Arend Pleysier. Hij is woordvoerder van Sensire, een zorgorganisatie voor ouderen- en thuiszorg in het oosten van het land.

Dan vaker bellen

‘Is oma gewend aan wekelijks bezoek dat vanwege corona niet meer komt, spreek dan af om in plaats daarvan te bellen. Bijvoorbeeld één of twee keer per dag.’ Pleysier adviseert naasten van kwetsbare ouderen om daar samen afspraken over te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een schema: spreek af wie wanneer belt.

Elkaar blijven zien, via een scherm

Veel ouderen zijn nog niet vaardig als het gaat om gebruik van tablets of smartphones. En net die apparaten bieden mooie alternatieven als vast bezoek vanwege corona terugloopt. Denk aan de mogelijkheid om via een scherm te videobellen, zodat opa en oma hun kinderen of kleinkinderen toch kunnen zien. Dat kan met apps als Skype, Facetime of de video-optie in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook Messenger.

Oefen met videobellen

Ook voor ouderen die niet zo handig zijn met moderne apparaten kan beeldbellen een optie zijn, zegt Pleysier van Sensire. Zijn advies: wacht daar niet mee. Want in geval van een coronabesmetting en afzondering is het al snel veel te lastig om videobellen te regelen. ‘Installeer daarom nu alvast zo’n app op het tablet of de smartphone van opa of oma. Oefen liefst ook al, thuis of in het verpleeghuis. En kijk of de verzorging misschien af en toe wil helpen bij het gebruik van een tablet of smartphone.’

Samen een spelletje spelen, op afstand

Veel ouderen houden van (bord)spelletjes spelen, samen bridgen, een avondje bingo of kaarten. Maar ook dat is lastig als er tijdelijk geen bezoek komt. Ook dan kunnen tablets of smartphones uitkomst bieden. Veel ouderen spelen online het woordspelletje Wordfeud, een soort scrabble, met elkaar of (klein)kinderen. Tijdens dit spel kan via een chat-functie ook een tekstbericht worden gestuurd.

Online spelletjes

Wilt u online met anderen spelletjes kunnen spelen? Kijk eens op SeniorWeb. Online bridgen met anderen kan via het Nederlandstalige Stepbridge van Bridge Bond. Er zijn ook mogelijkheden om met vrienden online andere spellen te spellen, bijvoorbeeld schaken.

Pannetje soep

Beperking van bezoek aan kwetsbare ouderen betekent niet dat we helemaal niet meer bij ze langs mogen gaan, zegt Conny Helder. Zij is bestuurslid van Actiz, de brancheorganisatie van instellingen in de verzorging, verpleging en thuiszorg. ‘Natuurlijk is het prima om wat extra te Facebooken of whatsappen, met opa en oma. Of om een extra filmpje van de kleinkinderen te sturen. Veel ouderen zijn behoorlijk vaardig met tablet en smartphone. Maar dat geldt niet voor iedereen. En dan kun je heus ook wel even aanbellen bij je oude buurman met een ouderwets pannetje soep. Houd dan wel een meter afstand en schud geen handen.’

Speciale telefoonlijnen

Minder contact en bezoek als gevolg van corona? Dan zijn er speciale telefoonlijnen die ouderen kunnen inschakelen. Gewoon, als ze om een praatje verlegen zitten, maar ook als ze door uitblijvend bezoek geïsoleerd raken. We noemen er drie:

De Luisterlijn bestaat al zestig jaar en stond voorheen bekend onder de naam Sensoor. Vanuit 28 vestigingen bieden zo’n 1.500 vrijwilligers een luisterend oor. Op de websites staan ook lokale inbelnummers. Via de website kan ook worden gechat. Het landelijke nummer is: 0900-0767.

Ouderenbond ANBO heeft deze week een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die door de corona-uitbraak minder bezoek en aandacht krijgen: 0348-466666.

De Zilverlijn is een speciale belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Senioren die zich hiervoor aanmelden, worden iedere week op een vast dagdeel gebeld door getrainde vrijwilligers. Zij bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is. Aanmelden voor de Zilverlijn kan via telefoonnummer: 088 344 2000 of via deze webpagina.

Kaartje

Ook een leuk idee in tijden van minder bezoek: stuur ouderen gewoon weer eens een kaartje. Of een fraaie tekening of brief van de kleinkinderen. Tip: kijk eens op cor.omapost.nl.

Geef een reactie

Reacties (4)

    Goedenavond,
    Wat moet je dan doen als je mantelzorger bent van een 93 jarige moeder die slecht ter been is, koppie nog goed. Die kan je niet alleen laten zitten. Ik ben bijna 70 en mijn man is 75 jaar. Wij gaan 1 keer in de week een hele dag van Alkmaar naar Gouda. Mantelzorgen. Al 6 jaar doen we dit. Ik maak mij hier zoveel zorgen om. Andere dagen in de week doen mijn zussen, oudere en jongere, deze mantelzorg. Makkelijk gezegd dus om oudere mensen niet te bezoeken.
    Dini Deinum

      Hallo Dini
      Dat is nu juist mijn vraag ook, ik zorg ook al jaren voor mijn ouders..ze zijn 89
      Maar mijn ouders zijn bang, dus hebben ze mij gezegd voorlopig maar niet te komen
      Maar vanavond na de toespraak van Rutte, belden ze mij op met een angstige stem…
      Het is nog niet afgelopen..het duurt nog heel lang, wat moet ik nu doen
      Ga ik jullie dan nooit meer zien
      Wat moet ik hier nu mee..moet ik dan toch gewoon langs gaan?
      Ik weet echt niet meer wat te doen..ben radeloos en heel verdrietig
      Ik kan ze toch niet zo laten stikken..
      Hoop dat er iemand hier nog een antwoord op heeft..ik ben radeloos
      Astrid

    Tegenstrijdige adviezen.
    “ga beter NIET op bezoek” en tegelijkertijd ” maar ga met hen oefenen met tablet etc”
    Hoe denkt men met de ouderen te kunnen oefenen met het gebruik van een apparaat ZONDER op bezoek te gaan ?

    En veruit de meeste ouderen hebben toch écht langere tijd nodig om de benodigde vaardigheden goed onder de knie te krijgen waarvoor dus meerder bezoek nodig is.

    En wat te denken van de hulpbehoevende ouderen ?
    Velen zijn écht afhankelijk van hun mantelzorger(s) en in veel gevallen hebben zij ook fysieke problemen waardoor fysiek contact nodig is om hen te helpen.

    In díé gevallen heb je dus helemaal níéts aan dit soort ‘algemene’ en ook nog eens tegenstrijdige adviezen .

    Mijn familie liep tegen het probleem aan dat opa en oma helemaal niet kunnen klikken of swypen. Beiden zitten in een verzorgingshuis, zijn op leeftijd en zijn licht dementerend. Ik zie nog steeds dat geen van de bestaande diensten daarin voorzien. Vandaar dat ik met mijn IT achtergrond zelf maar wat ontwikkeld heb. Mijn oma en schoonvader hoeven nu werkelijk niets te doen om te beeldbellen. Het verzorgend personeel hoeft er ook niet bij te zitten.

    Door het enthousiasme van de familie en de verzorgingshuizen wil ik dit d.m.v. dergelijke fora onder de aandacht brengen.