Registeren Inloggen

Kwart ouderen ziet bezwaren in langer thuis wonen

Volgens een onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB ziet een kwart van de ouderen bezwaren in langer thuis wonen. Veel ouderen vinden het lastig om afhankelijk te zijn van mantelzorgers.

Bezwaren langer thuis wonen

Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat 23 procent van de ouderen bezwaren ziet in langer thuis wonen. 95 procent daarvan vindt het vervelend dat er door het sluiten van verzorgingshuizen te veel druk wordt gelegd op mantelzorgers.

Ongemakkelijk

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de ouderen die langer thuis woont, het lastig vindt om afhankelijk te zijn van mantelzorgers. 42 procent voelt zich bezwaard of niet op hun gemak als hun mantelzorger veel moet reizen of veel vrij moet nemen. Ook hulp bij bijvoorbeeld een toiletbezoek vinden ouderen ongemakkelijk.

Mantelzorg overnemen

De reguliere zorg, zorg via een zorgverzekering, zou een deel van de mantelzorg over kunnen nemen. Dit vindt 41 procent van de ouderen die nu mantelzorg krijgt. Deze groep vindt het fijn als betaalde verzorgers de verpleegkundige handelingen en persoonlijk verzorging doen. Bijvoorbeeld het helpen met wassen of aankleden. Ook hulp in het huishouden krijgt deze groep het liefst uit de reguliere zorg.

Mantelzorgers

Volgens het onderzoek is in 48 procent van de gevallen de eigen partner de mantelzorger. 41 procent krijgt zorg van hun kinderen.

Wat is mantelzorg?

Heeft u vragen over mantelzorg? Wij beantwoorden al uw vragen in één artikel.

Bron: kbo-pcob.nl

Geef een reactie