Registeren Inloggen

Lezen kan het risico op dementie verkleinen

Het is nog niet zo lang geleden dat het heel normaal was dat we met een boek in de hand zitten. Tegenwoordig kiezen we vaker voor de e-reader en telefoon. Toch zou het goed zijn om af en toe een boek in de hand te nemen. Want het lezen van een boek is goed voor onze hersenen. Zelfs zo goed dat het de kans op het ontwikkelen van dementie kan verkleinen.

Trainen maakt sterker

Wanneer we ons lichaam trainen, wordt het sterker. En dat geldt niet alleen voor ons lichaam. Ook onze hersenen zijn te trainen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, het trainen van de hersenen, maar het kan heel makkelijk: door te lezen. Want wie leest daagt de hersenen uit en dat is precies wat ze nodig hebben. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat door te lezen het verouderingsproces met maar liefst 32 procent wordt verlaagd.

Lezen doet meer

Naast het trainen van het brein, is lezen ook ontspannend. Lezen biedt de mogelijkheid om even aan het gewone dagelijkse leven te ontsnappen. En dat is precies wat nodig is om echt te ontspannen. Engels onderzoek wijst uit dat door te lezen ons stressniveau met ruim 65 procent minder wordt. Het is goed om af en toe de moeite te nemen om met een boek op de bank te kruipen, dan gewoon de tv aan te zetten. Lezen draagt ook bij aan een betere nachtrust. Dus voor wie lekker wil slapen is het goed om te lezen. Maak er een vast ritueel van. U geeft daarmee het lichaam een signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Het helpt om de dag af te ronden en eventuele vervelende gedachten te verzetten en zelfs los te laten. Zo slaapt u dieper en rustiger.

Nog meer voordelen

Wie leest heeft nog een voordeel. Het vergroot namelijk het inlevingsvermogen. Door te lezen leert u zich in te leven in de personages en dat heeft effect op uw kijk op de werkelijke wereld. U leert meer over de karakters van mensen. Uit onderzoek door de Amerikaans New School for Social Research blijkt dat mensen die lezen beter in staat zijn om de emoties en gedachten van anderen te voorspellen. Het gaat dan vooral om het lezen van fictie.

Verklein de kans op dementie

Toch is één van de belangrijkste conclusies dat lezen de kans op dementie kan verkleinen. Dementie is ingewikkeld en of u het krijgt is afhankelijk van meerdere factoren. Maar het is wel belangrijk dat we ons brein blijven stimuleren en daar kan lezen bij helpen. Een Amerikaanse studie wijst uit dat door te lezen, maar ook te puzzelen of schaken, de kans 2,5 keer minder groot is dat u alzheimer ontwikkelt. Door de hersenen niet goed te gebruiken, gaan ze sneller achteruit. Dus pak vaker een goed boek of doe een spelletje.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie