Registeren Inloggen

Vruchtbaarheid in gevaar door eten in plastic bakjes op te warmen in magnetron

De menselijke vruchtbaarheid loopt gevaar door het alom aanwezige plastic. Vooral de spermakwaliteit gaat hard achteruit, maar ook de vrouwelijke fertiliteit zit in de gevarenzone. Eten opwarmen in de magnetron in bakjes zonder het bekende magnetron icoontje is niet aan te raden. Waarom zijn zulke bakjes dan nog te koop? Het wachten is op degelijke Europese wetgeving.

Nog geen Europese wetgeving

Terwijl overkoepelende Europese wetgeving vooralsnog uitblijft, zijn de Belgen en de Denen vast met eigen nationale wetgeving begonnen. Nederland is voor die EU-regeling om er voor te zorgen dat er geen lappendeken aan verschillende regels komt in Europa. De bedoeling was dat die EU-wet er eind 2022 zou zijn, nadat in 2018 over het uitbannen van bepaalde chemische stoffen al afspraken waren gemaakt. Snelheid is dus geboden. Want bakjes van het verkeerde plastic zijn nog steeds te koop.

40 miljoen zaadcellen minder per milliliter

In een recente uitzending van Nieuwsuur (NOS) is het vruchtbaarheidsprobleem door plastic en microplastics nogmaals aangekaart. De cijfers van de onderzoeken liegen er niet om: in de jaren 70 bevatte één milliliter sperma gemiddeld 90 miljoen zaadcellen, tegen nu 50 miljoen zaadcellen per milliliter. De aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron is verminderd. Tegelijkertijd ontwikkelen de testikels zich slechter. Maar ook de vruchtbaarheid van vrouwen wordt aangetast.

Magnetron icoontje

De chemicaliën die schadelijk voor de vruchtbaarheid zijn, heten hormoonverstorende stoffen. In het bijzonder de zogenaamde weekmakers, die plastic soepeler en buigzamer moeten maken, zijn de boosdoeners. Het is het type plastic dat u niet in uw magnetron moet gebruiken. Maar dat wil nu ook weer niet zeggen dat hard plastic wel goed is, want ook daarin kunnen hormoonverstoorders zitten. Gebruik daarom alleen plastic met het magnetron icoontje erop. Dat is een vierkant icoontje met golflijntjes (zie afbeelding hierboven). Soms staat er ook bij microwave-safe.

Welk plastic is ongevaarlijk?

Er zijn 4 soorten plastic die zonder schadelijke gevolgen in contact mogen komen met voedsel: polyethylene terephthalaat (PET, #1), polypropyleen (PP, #5), polystyreen (PS, #6) en polycarbonaat (PC, #7). Polypropylene is de meest gebruikte soort bij de plastic bakjes om eten op te warmen. Het is de enige soort die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt voor contact met voedsel. Gelijksoortige vragen met betrekking tot de gezondheid bestaan erover drinken uit plastic waterflesjes.

Gebruik bord of schaal

Maar beter is eigenlijk om uw eten helemaal niet in plastic bakjes op te warmen in de magnetron. Wie zeker wil zijn van zijn zaak, schept daarom het op te warmen eten gewoon op een aardewerk of porseleinen bord of (glazen) schaal. Dan loopt u geen gevaar. Want hoe veilig het soms ook moge lijken, die goedgekeurde bakjes: in principe lekt elke kunststof chemicaliën, alleen niet altijd in een gevaarlijke dosering.

(Bron: NOS, WHO, Eetblog, Gezonder Leven. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie