Registeren Inloggen

Lidl stopt per direct met verkoop van sigaretten en tabak

Lidl stopt vanaf vandaag volledig met de verkoop van sigaretten en tabak. De supermarktketen had eerder al gezegd de verkoop van rookwaren af te bouwen en als eerste supermarkt in Nederland te willen stoppen met tabak. Dat is nu gelukt.

Rookvrije generatie

Lidl is al eerder aangesloten bij de beweging ‘op weg naar een rookvrije generatie’. Dat is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Het heeft als doel kinderen de kans te geven om rookvrij op te groeien.

Eerder dan gedacht

Het besluit van Lidl om te stoppen met het verkopen van tabak komt al uit 2018. Toen zei de supermarkt dat sigaretten en tabak uiterlijk in 2022 uit alle filialen verdwenen moesten zijn. Uiteindelijk is Lidl, dat nu 440 winkels telt in Nederland, dit dus iets eerder gelukt dan gedacht.

”Lidl is een kleine speler”

Maar volgens de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) zal het stoppen van de verkoop van sigaretten bij Lidl de markt niet verstoren. Omdat “Lidl een kleine speler is in de tabaksmarkt”.

Geen sigaretten in supermarkten

Het kabinet heeft vorig jaar een sigarettenban aangekondigd voor supermarkten. Hierdoor mogen supermarkten in Nederland vanaf 2024 geen sigaretten meer verkopen. En een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels kunnen rokers dan nog terecht.

Verleiding tegengaan

De overheid wil jongeren en gestopte rokers beter tegen de verleiding van roken beschermen. Ook wil de overheid impulsaankopen voorkomen. Daarom zijn sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten al eerder uit het zicht gehaald bij onder andere supermarkten. Door roken of meeroken, als je rook van anderen inademt, overlijden elk jaar veel mensen. Naar schatting gaat het om ongeveer 20.000 mensen per jaar.

Stoptober

De aankondiging van Lidl valt samen met het begin van ‘stoptober’. Zoals elk jaar staat de maand oktober bij duizenden mensen in het teken van de strijd tegen roken. Vanaf vandaag zullen zij proberen om vier weken lang te stoppen met roken en dat daarna vol te houden.

Bron: ANP

Geef een reactie

Reactie

    Als niet-roker zal het mij jeuken waar er sigaretten worden verkocht.
    Als niet-alcohol drinker zal het mij jeuken waar er alcoholische drank wordt verkocht.

    Maar och wat was het fijn toen de mens zijn rookwaren bij de tabakszaak kocht, zijn alcohol bij de slijterij, het brui- en witgoed bij de elektrowinkel, vrij verkrijbare medicijnen bij de (vak) drogist; het moest allemaal overal te koop zijn zonder vakkundig praatje/advies o.i.d. in winkels die er geen enkele binding mee hebben…..