Registeren Inloggen

Maartje staat 10 jaar met een kaal hoofd in haar paspoort

Maartje krijgt borstkanker. Door de chemotherapie verliest ze haar haar. Om er even tussenuit te zijn, wil ze haar dochter in Sofia bezoeken. Daarvoor heeft ze een nieuw paspoort nodig. Maar dat kan alleen met een recente foto. Maartje: “Ik sta nu 10 jaar kaal in mijn paspoort, confronterend.”

De Borstkanker Vereniging Nederland plaatst op 14 mei jl. een bericht op hun facebookpagina. Het gaat over een borstkanker patiënte die chemotherapie krijgt en daardoor geen haar meer heeft. Ze wil een paspoort aanvragen met een foto van vóór de chemo waarop ze niet kaal is. De gemeente wil haar geen nieuw paspoort geven. Tientallen vrouwen reageren op het bericht, zij hebben hetzelfde meegemaakt. Eén van die vrouwen is de 49-jarige Maartje Deckers uit Tiel.

Borstkanker

“In 2014 kreeg ik voor het eerst de diagnose borstkanker. Mijn linkerborst werd geamputeerd en alles was weg. Althans dat hoop je dan. De kanker kwam helaas terug, eind 2017 had ik uitzaaiingen in mijn linker oksel. Alle lymfeklieren moesten worden verwijderd, ik werd bestraald en kreeg chemotherapie. Ik ben nogal een nuchter type, natuurlijk wilde ik mijn haar niet kwijt, maar ik zag er ook niet echt tegenop. Het hoort erbij, zei ik tegen mezelf. En het komt ook snel weer terug. Ik heb letterlijk één dag met een mutsje op gelopen en toen dacht ik, weg ermee. Laat mij maar gewoon met mijn kale koppie buiten lopen. Mensen kijken toch wel, ook als je een pruik op hebt.”

Gemeentehuis

“Natuurlijk had mijn ziekte impact op mijn gezin. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen van 20 en 21 jaar. Dat zijn jongvolwassenen, die hebben echt wel door wat er gebeurd. Om er even uit te zijn wilde ik mijn dochter in Sofia gaan bezoeken, zij studeerde daar een paar maanden. Mijn paspoort verliep in juni dus na mijn chemo in april ging ik naar het gemeentehuis in Tiel. Ik leverde mijn pasfoto in, waar ik op stond met haar. De mevrouw achter de balie zei dat ze die foto niet kon accepteren, ik moest een recente foto aanleveren, dat waren nu eenmaal de regels. Verdorie, dacht ik, moet ik dan met een kaal hoofd op de foto? Daar kwam het wel op neer, zei de dame achter de balie.”

Kaal hoofd

“Ja, ik sta nu 10 jaar met een kaal hoofd in mijn paspoort. Ik heb daar niet bij stilgestaan, ik wilde gewoon mijn paspoort hebben. Maar tien jaar, dat is best confronterend. Inmiddels weet ik dat ik ook een nieuw paspoort kan aanvragen als ik weer haar heb. Maar dat kost toch weer 70 euro. Wat mij betreft worden de regels aangepast, niet alleen ik, maar veel andere vrouwen zitten hier enorm mee, ze willen niet steeds herinnerd worden aan een heftige periode. Daarom doe ik ook mee met dit interview, mensen mogen best weten hoe pijnlijk dit is.”

paspoort regels

Wat zijn de regels?

De pasfoto op je paspoort, rijbewijs of ID moet lijken op hoe u er nu uitziet. Het moet dus een recente foto zijn. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld omdat u op grond van fysieke of medische redenen niet in staat bent om aan de eisen te voldoen die aan een pasfoto worden gesteld. Maartje is zo’n uitzonderingsgeval, zegt de RVIG (Rijksdienst voor Identiteitsgegevens), en dan adviseren wij de gemeenten het paspoort met de oude foto af te geven. Maar, het is uiteindelijk de ambtenaar aan de balie die beslist. Hij is de enige die de persoon die het ID-bewijs komt aanvragen ook echt live ziet. Hij beoordeelt dus ook of iemand wel of niet lijkt op de foto.

Minder willekeur

Onze veiligheid is belangrijk en u wil ook geen problemen bij de douane. Maar het zou ook anders moeten kunnen. Meer begrip, een luisterend oor en minder willekeur bij de verschillende gemeenten. Het RVIG zal de gemeenten aansporen om de medische uitzonderingsgrond onder de aandacht te brengen bij haar loketbeambten. En voor vrouwen die een chemokuur moeten ondergaan adviseert Max Ombudsvrouw Jeanine Janssen om het ID-bewijs voor de chemotherapie aan te vragen.

Sandra hoefde niet kaal

Bekijk ook onze video over Sandra. Zij kreeg borstkanker en weigerde een foto met een kaal hoofd te gebruiken. En haar protest heeft succes.

 

Geef een reactie