Registeren Inloggen

VIDEO: Met een chemo-kaal hoofd op het nieuwe paspoort

Na chemo-therapie wil Sandra op vakantie met haar dochter om de zware periode achter zich te laten. Haar paspoort moet verlengd worden, maar de gemeente accepteert alleen een recente foto: met kaal hoofd. Dat wil Sandra niet, wat kan ze doen?

De 50-jarige Sandra Eman uit Velden kreeg borstkanker. Na haar chemo-therapie wil ze met haar dochter naar Marrakesh om een zware periode achter zich te laten. Haar paspoort moet verlengd worden, maar het gemeentehuis in Venlo accepteert haar pasfoto niet. Daarop staat Sandra met een bos krullen, terwijl ze door de chemo inmiddels helemaal kaal is. “U krijgt zo geen paspoort, u lijkt niet op de foto”, zegt de loketbeambte onomwonden.

10 jaar kaal in haar paspoort

Sandra voelt zich gekwetst en is woedend. Moet ze dan 10 jaar lang met een kaal hoofd in haar paspoort staan?  De Borstkankervereniging Nederland krijgt tientallen berichten van vrouwen in dezelfde situatie. Wat zijn de regels en is er een oplossing? MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in deze gevoelige zaak.

Maartje

Maartje heeft een soortgelijk verhaal. Ze krijgt borstkanker. Door de chemotherapie verliest ze haar haar. Om er even tussenuit te zijn, wil ze haar dochter in Sofia bezoeken. Daarvoor heeft ze een nieuw paspoort nodig. Maar dat kan alleen met een recente foto. Maartje: “Ik sta nu 10 jaar kaal in mijn paspoort.”

Geef een reactie