Registeren Inloggen

Pas op voor site met niet-officiële reisadviezen

Volgens de Consumentenbond is de site www.reisadvies.nu erg verwarrend voor consumenten. Deze site lijkt namelijk op een officiële overheidswebsite, maar is dat niet. Het is een initiatief van een groep reisorganisaties met niet-officiële reisadviezen. Daarom heeft de Consumentenbond melding gedaan bij toezichthouder ACM.

Rooskleuriger

De website in kwestie lijkt volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond op die van de overheid: ‘De hele look en feel van de site is hetzelfde als de officiële site met adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dezelfde kleuren en lay-out. Ook een vergelijkbaar logo en dezelfde kleurcodes voor reisadviezen: groen, geel, oranje en rood. Alleen zijn de reisadviezen op de alternatieve site veel rooskleuriger. Dit kan consumenten op het verkeerde been zetten.’

Onjuist reisadvies

Zo krijgen de Verenigde staten een geel reisadvies op de site van de reisaanbieders. Consumenten kunnen volgens de site ‘veilig en fijn’ reizen in de Verenigde Staten voor vakantie, zaken of familiebezoek. Al moeten ze wel waakzaam blijven. Maar het land is vanwege corona hoogrisicogebied en het officiële reisadvies is oranje. De overheid raadt daarom aan om alleen naar de VS te reizen als dat noodzakelijk is. En vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Consumenten die toch gaan, doen dat op eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dus (waarschijnlijk) niet helpen als reizigers daar in de problemen komen.

Reisverslagen van reizigers

De site van de reisaanbieders spreekt zelf van een betrouwbaar reisadvies, vastgesteld door reisorganisaties en verrijkt met reisverslagen van reizigers. Maar Molenaar is het daar niet mee eens. ‘Reizigers hebben allerlei rechten op basis van de reisadviezen van de overheid. Dat zijn de enige adviezen die er toe doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de dekking van reisverzekeringen. En de mogelijkheid om een pakketreis gratis te annuleren. Uiteraard hebben wij alle begrip voor de moeilijke situatie waarin de reisbranche zit. Maar het is geen oplossing om dan maar verwarring te zaaien bij reizigers.’

Voor en door reizigers

Volgens initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven staat er ‘duidelijk genoeg’ op de website dat het gaat om reisadviezen ‘voor en door reizigers’. Dat laat hij weten aan het Algemeen Dagblad (AD). Op de website staat dat inderdaad groot en bovenaan vermeld. Ook staat op de website vermeld dat de reisadviezen anders zijn dan die van Buitenlandse Zaken.

In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het AD weten dat het de reissector vrij staat om met een nieuwe website te komen. Ook met eigen adviezen over vakantiebestemmingen. Maar volgens het ministerie moet er wel een duidelijk verschil zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement ‘niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt’.

Geef een reactie