Registeren Inloggen

MantelzorgNL: Geen feest dus geldbonus voor mantelzorgers graag

Nu zorgmedewerkers en politiemensen voor hun extra inzet beloond worden met een bonus van de overheid, mogen de zwaar belaste mantelzorgers er ook wel wat bij. En daar is ruimte voor. Het geld dat veel gemeenten nu uitsparen door het annuleren van activiteiten op de Dag van De Mantelzorg (10 november) kan mooi naar een bonus voor de mantelzorgers. Maar dat gebeurt vrijwel nergens, stelt belangenvereniging MantelzorgNL.

Overbelast

In Nederland zijn zo’n 4.4 miljoen mantelzorgers actief. Zij zorgen voor hun naasten als aanvulling op de reguliere zorg. Daarvan geven zo’n 750.000 mantelzorgers zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp. Meer dan de helft van hen voelt zich zwaar belast. Maar heeft vaak geen keuze. Als zij wegvallen, is er niemand meer die nog kan bijspringen.

Cadeaubon

Mantelzorgers krijgen in veel gemeenten elk jaar een cadeaubon, een attentie of een klein geldbedrag als blijk van waardering voor hun inzet. Gemeenten krijgen daarvoor van de landelijke overheid budget, dat moet worden uitgegeven aan ondersteuning van mantelzorgers. Belangenvereniging MantelzorgNL vergelijkt in een steekproef hoe mantelzorgers dit jaar door gemeenten gewaardeerd worden, ten opzichte van vorig jaar. In 85 procent van de gemeenten blijkt die mantelzorgwaardering ongewijzigd. In een paar gemeenten is het geldbedrag zelfs fors gedaald. En in sommige gemeenten is het gestegen. Gemiddeld gezien is de mantelzorgwaardering in vergelijking met 2019 hetzelfde is gebleven.

Erkenning voor extra inzet

Wat niet vergelijkbaar is, is de extra zorg die mantelzorgers in dit coronajaar hebben geleverd, stelt MantelzorgNL. En nog steeds vangen zij de ontstane tekorten in de professionele zorg op. Wanneer de thuiszorg wegvalt, de dagbesteding wordt stopgezet en de eenzaamheid toeneemt. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL: ‘De schijnwerpers staan op de helden in de professionele zorg. Maar op de Dag van de Mantelzorg (10 november) is het belangrijk dat gemeenten ook de grote inzet van mantelzorgers erkennen.’

Geld naar mantelzorgers

De feestelijke bijeenkomsten voor mantelzorgers gaan dit jaar – om begrijpelijke redenen – veelal niet door. Daarom wordt overal in het land op dit moment hard gewerkt om mantelzorgers toch digitaal in het zonnetje te zetten. En er worden lokale tv uitzendingen georganiseerd of high teas aan de deur bezorgd. Wanneer de kosten hierdoor lager uitvallen dan begroot, mag het overgebleven geld wel op een andere manier bij mantelzorgers terechtkomen, vindt MantelzorgNL. Liesbeth Hoogendijk: ‘We zien te vaak dat geld dat is bedoeld voor mantelzorgers, wegens bezuinigingen niet bij mantelzorgers terecht komt. Zeker in dit corona jaar is het belangrijk dat het geld dat is gereserveerd is voor mantelzorgers, wordt ingezet voor het ondersteunen van mantelzorgers.’

Geef een reactie

Reactie

  Beste Max Meldpunt,
  Ik heb een vraag over een bank, NL de INGBNL2A nl “kosten”
  Wij hebben een en/of rekening, om te voorkomen, dat als een van beiden onbekwaam wordt of overlijd, geen problemen te krijgen met de bereikbaarheid van de rekening.Nu gaat de INGbank hiervoor kosten rekenen, EUR 1,10 per maand extra, omdat zoals ze zeggen, dat er twee rekeninghouders zijn, nu is een van de rekeninghouders onbekwaam om te handelen, dan is een en/of rekening te gebruiken door Één persoon.
  Een en/of rekening is alleen maar een juridische zaak, niet omdat er twee personen kunnen beschikken over de rekening,
  Gaarne Uw rEactie,
  Bij voorbaat mijn dank,

  Pim Eijlander
  MAX lid,
  Volendam