Registeren Inloggen

Dit vindt u: ook 80-plussers recht op levensreddende behandeling bij corona

Het MAX Opiniepanel maakt zich zorgen over het coronavirus. Dit blijkt uit een onderzoek van Meldpunt onder bijna 4.000 respondenten. Ze geven aan dat ze door corona minder zorg ontvangen en verlenen en willen dat ook 80-plussers op de intensive care terecht kunnen.

Maakt u zich zorgen over het coronavirus?

Ja. Zo’n 84% van het MAX Opiniepanel maakt zich zorgen.  De grootste angst is dat een  naaste ziek wordt (27%). De tweede angst is dat men zelf ziek wordt (24%). En zo’n 17% vreest dat de ziekenhuizen de stroom met coronapatiënten straks niet meer aankunnen.

Zijn de getroffen maatregelen voldoende?

Het grootste gedeelte, zo’n 80 procent, vindt van wel. Maar het gevoel wat het panel bij het virus heeft, verschilt. De helft van het panel denkt dat door alle maatregelen duizenden Nederlanders ziek worden. Maar dat het er vast niet meer zullen worden.  De andere helft van het panel denkt daar anders over. Zij verwachten dat Nederland binnen weken tienduizenden coronapatiënten heeft.

Moeten we 80-plussers weigeren?

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care hanteert een draaiboek. Daarin staat dat als de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen vol liggen in het geval van uiterste nood  80-plussers en verpleeghuisbewoners geen levensreddende behandelingen krijgen. Ongeveer 24% van het panel vindt dat een terechte maatregel. De overige 76% vindt dat niet (54%) of weet het niet (22%). Het merendeel van ons panel vindt dus dat bij een volle ic ook mensen van 80 jaar, ouder en verpleeghuisbewoners geholpen moeten worden.

Krijgt u minder zorg?

Van de mensen die zorg ontvangen, verwacht 52% dat zij de komende weken minder zorg zullen krijgen. Zo’n 29% zegt dat dit nu al aan de hand is. . En dat is vervelend. “Ja ik verleen mantelzorg aan mijn man”, schrijft een panellid. “Hij ging tot vorige week 2 keer per week naar de dagbesteding om mij te ontlasten. Nu is hij steeds thuis en ik ben alleen maar met zorg bezig. Bijna geen tijd om te ontspannen. Onze vakantie met de Zonnebloem is ook geannuleerd.”  En minder zorg heeft gevolgen. Zo’n 45 % verwacht gezondheidsproblemen. “Tot 6 april word ik niet geholpen met douchen. Dit gaat ten kosten van mijn gezondheid.” schrijft een ander panellid.

Geeft u minder zorg?

Een derde deel van ons panel werkt in de zorg of is mantelzorger. Bijna 50 procent verwacht door corona de komende weken minder zorg te kunnen verlenen. Zo’n 30 procent verleent nu al minder zorg dan normaal. Let u bij het verzorgen ook op de afgekondigde voorzorgsmaatregelen? Nee, zegt 38%. Deze groep houdt geen anderhalve meter afstand van degene die ze verzorgen en blijft ook niet thuis bij hoesten.

Corona maakt eenzaam

Dat het coronavirus eenzaam maakt, is helder. Meer dan 20% respondenten voelt zich eenzamer dan normaal. “Nu zitten we veel thuis.  En maken er het beste van. Maar het is en blijft moeilijk.” laat een panellid weten.

Bellen met een hulplijn

Heeft u vragen over het coronavirus? Heeft u hulp nodig? Of wilt u gewoon even uw verhaal kwijt? Dan kunt u bij verschillende organisaties terecht. In dit artikel geven wij u een overzicht van de diverse instanties die u kunt bellen.

Geef een reactie

Reactie

    Iedereen ongeacht de leeftijd moet geholpen worden.