Registeren Inloggen

Met deze tips heeft u minder last van wespen

De overlast van wespen is door het weer van de afgelopen maanden groter dan ooit. Wespenbestrijders halen soms wel 20 nesten per dag weg. Maar wat kunt daar nou tegen doen? In dit artikel geven we u 5 tips om de wespenoverlast tegen te gaan.

Warm weer

Wespen houden van het broeierige weer. En na een aantal zachte winters en warme zomers, zijn er meer wespen dan ooit. Naast wespen komen er hierdoor ook meer hoornaars, de grotere variant. Terwijl wespen in de maanden augustus en september zoeken naar meer voedsel, zitten wij vaker op het terras of in de tuin. Voor u het weet zwermen de ongenode gasten rond uw glas en eten. En dat is niet altijd prettig. Wist u bijvoorbeeld dat wespen door rottend fruit zelfs dronken en agressief kunnen worden?

Wespennesten

Als u veel overlast hebt van wespen, of denkt een nest te hebben, is het verstandig om zo snel mogelijk een expert in te schakelen. Die zal dan kijken of een nest weg moet en hoe dat moet. Zelf iets proberen leidt vaak tot problemen. Nesten zitten vaak op moeilijk bereikbare plekken en als u een nest niet goed bestrijdt, wordt u gestoken en neemt de overlast alleen maar toe. Wespen nestelen in spouwmuren, onder dakpannen en andere besloten ruimten. Ze hebben slechts een heel klein gaatje nodig om naar binnen te kunnen.

5 Tips tegen wespen

  1. Het is belangrijk om uit de buurt te blijven van een wespennest en ze zoveel mogelijk met rust te laten. Sla niet naar een wesp omdat de wesp zich dan aangevallen voelt en u grote kans loopt gestoken te worden.
  2. Als u ongestoord in uw tuin wilt zitten, zorg dan dat u een plekje hebt waar eventuele wespen naar toe gaan, bijvoorbeeld door een bakje rottend fruit te plaatsen.
  3. Hang een vliegengordijn op of plaats horren voor de deuren. Zo voorkomt u dat de wespen binnenkomen.
  4. Heeft u vaker last van wespennesten, hang dan een namaaknest op. Een wespenkoningin zal dan denken dat uw tuin al bezet is en een andere plek opzoeken.
  5. Als u geen wespen in uw tuin hebt, plaats dan geen wespenval, anders lokt u juist wespen naar uw tuin

Het nut van de wesp

Een wesp zorgt niet alleen voor overlast. Wespen hebben ook een nuttige functie, ze vangen namelijk vliegen en muggen. Een wesp kan zo’n 15 a 20 vliegen/muggen vangen op een dag. En als u een nest hebt met een paar honderd wespen, dan heeft u minder overlast van de mug. Daarnaast bestuift een wesp ook bloemen, net als bijen en hommels.

Toch gestoken? Dit kan er gebeuren

Als u gestoken wordt door een wesp, kunt u drie soorten reacties krijgen:

  • Lokale reactie: de steek is pijnlijk, u huid wordt root en u krijgt een zwelling van enkele centimeters. Deze reactie verdwijnt meestal een paar uur na de steek.
  • Toxische reactie:  Als u vaker wordt gestoken, zal uw lichaam er ernstiger op reageren. Er is namelijk meer gif in uw lichaam gespoten. Naast een lokale reactie, kunt last krijgen van vermoeidheid, braken, buikloop, hoofdpijn en daling van uw bloeddruk.
  • Allergische reactie: Deze reactie is niet afhankelijk van het aantal steken, één enkele steek kan voldoende zijn. Het ademhalingsstelsel zwelt op, het leidt tot problemen met slikken en de ademhaling wordt moeilijker. Daarnaast reageert het hart door daling van uw bloeddruk en u kunt het bewustzijn verliezen en in een shock belanden. Deze situatie is levensbedreigend en u moet zo snel mogelijk medische hulp inschakelen.Bent u op de hoogte van het feit dat u allergisch bent, zorg dan dat u een zogeheten epi-pen bij u hebt. Dit is een soort prikpen met adrenaline, en deze dient u zo snel mogelijk na de steek te gebruiken.

Gelukkig zijn de meeste wespensteken onschuldig. Op MAX Vandaag kunt u lezen wanneer een wespensteek gevaarlijk is.

Bron: KNNV, Stichting EIS

Geef een reactie