Registeren Inloggen

Moet ik een coronatest zelf betalen en wanneer is het verplicht?

Iedereen die klachten heeft die ook voorkomen bij corona mag een coronatest doen. In sommige gevallen is een test verplicht, bijvoorbeeld als u reist naar sommige landen. Hoe gaat een coronatest in z’n werk, waar kun je zo’n test doen en moet je ervoor betalen?

Wanneer mag u een coronatest doen?

U mag een coronatest doen bij de GGD als u klachten hebt die ook voorkomen bij corona. Denk daarbij aan verkoudheidsklachten, een loopneus, hoesten, keelpijn, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk. De overheid adviseert om bij klachten zo snel mogelijk een testafspraak te maken. Heeft u geen klachten? Dan kunt u zich niet bij de GGD laten testen.

Wanneer moet u een coronatest doen?

De Nederlandse overheid verplicht inwoners niet tot het afnemen van een test. Maar als u op vakantie gaat, kan het land van bestemming wel van u eisen dat u met een testuitslag aantoont dat u geen corona heeft. Op de site van de Rijksoverheid kunt u bekijken of het land waar u heen wilt een test verplicht stelt. Hier leest u ook hoe oud de testuitslag maximaal mag zijn.

Waar kunt u een test doen? En hoe maakt u een afspraak?

Als u naar een land wil reizen waarvoor een coronatest verplicht is, maar u heeft geen klachten, dan kunt u niet terecht bij de GGD. U moet zelf een testbureau inschakelen. Dit kan bijvoorbeeld bij KLM Health Services op Schiphol, in Den Haag en in Hoofddorp. U maakt een afspraak via de website van KLM. U kunt ook op zoek naar een ander bureau. Zoek vooraf wel goed uit aan welke eisen de coronatest moet voldoen, en hoeveel uur van te voren hij moet worden afgenomen.

Als u wel klachten heeft kunt u terecht bij de GGD. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer 0800-1202, of via de website coronatest.nl. De GGD heeft ruim 80 testlocaties verspreid door Nederland.

Moet ik een coronatest zelf betalen?

Als u geen klachten heeft en een coronatest afneemt omdat u naar een bepaald land wil reizen, dan moet u de test zelf betalen. Een test bij KLM Health Services kost 145 euro. Bij andere testlocaties betaalt u wellicht meer of minder. Heeft u wel klachten en kunt u dus terecht bij de GGD? Dan is de test helemaal gratis. Wanneer u zich laat testen, kan de GGD de mensen waarmee u in contact bent geweest waarschuwen, zodat verspreiding van het virus stopt.

Hoe gaat zo’n test in z’n werk?

Als u klachten heeft, belt u het nummer voor de coronatest: 0800-1202. U krijgt een medewerker aan de lijn die samen met u bespreekt welke testlocatie voor u het makkelijkst te bereiken is. De meeste locaties werken via drive through. U rijdt in uw auto door een teststraat, waar de test wordt afgenomen. Als u niet kunt rijden en ook geen chauffeur kunt vinden is dit lastig. U kunt dan terecht bij een testlocatie die lopend of op de fiets te bereiken is. Met het openbaar vervoer reizen mag niet als u klachten heeft. De medewerker denkt met u mee.

Uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging neemt u mee naar de testlocatie. Een medewerker controleert uw gegevens. Meestal kunt u tijdens het afnemen van de test in de auto blijven zitten. De persoon die u test heeft beschermende kleding aan. Hij of zij neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit doet geen pijn maar voelt wel vervelend. Het is de bedoeling dat u na de test thuis blijft totdat u de testuitslag heeft ontvangen.

Test bij particulier bureau

De test met het wattenstaafje diep in de neus is het meest gangbaar. Ook testbureau’s die u zelf inschakelt als u geen klachten heeft en wel moet testen, zullen meestal deze methode gebruiken. Kijk op de site van het bureau van uw keuze voor meer informatie hierover. Veelgestelde vragen over de test van KLM vindt u op deze pagina.

Eline krijgt een coronatest

Wijkverpleegkundige Eline deed een coronatest toen ze hooikoortsklachten kreeg. Hoe dat ging, ziet u in deze vlog.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geef een reactie