Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Vrouwen lopen vast door de overgang

De overgang is voor veel vrouwen niet een korte fase van ongemak met af en toe een opvlieger, maar een lange tijd van slapeloosheid, migraine, stemmingswisselingen en paniekaanvallen. Artsen hebben hier niet altijd oog voor.

Niet geholpen door huisarts

Christien Schmitz is 47 als ze in de overgang raakt. Ze krijgt last van hevige migraine-aanvallen, nachtzweten, stemmingswisselingen en opvliegers. De overgang heeft zo’n impact dat ze haar werk niet goed meer kan doen, het huishouden erg zwaar wordt en ze steeds minder afspreekt met vrienden. Ze gaat te rade bij haar huisarts, maar daar krijgt ze weinig gehoor. Zijn advies: probeer homeopathische middelen om de klachten wat te verlichten. Die werken niet bij Christien. Maar ze leest dat in de landen om ons heen in dit soort gevallen hormoontherapie wordt voorgeschreven door huisartsen en gynaecologen. Ze komt via via uit bij een gynaecoloog in Duitsland, die aangeeft dat ze gewoon recht heeft op die hormoontherapie.

Hormoontherapie

Hoe kan het dat artsen zo weinig oog hebben voor de overgang en hormoontherapie niet de standaard is in Nederland? Hierover praten Henk Oosterhof, secretaris van de Dutch Menopause Society, onderdeel van de beroepsvereniging van gynaecologen, en Eveline Bakker, oprichter van de stichting Vuurvrouw, een platform voor vrouwen in de overgang, in de televisie-uitzending van Meldpunt.

Opvliegers

Naar schatting verkeren er momenteel 1,5 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. En nog steeds bestaan er tal van misvattingen over de menopauze. Elles de Bruin raakte zelf tien jaar geleden in de overgang en vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren, vooral niet over hebben. En dat wil zij doorbreken. Daarom maakt zij een podcast over de overgang, genaamd Opvliegers. Daarin bespreekt zij de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Gestolen geld

De familie Van der Meulen heeft een fijne vakantie in Italië totdat de bankpas wordt gestolen en de rekening door de dieven geplunderd. De pret is helemaal voorbij als de bank het gepinde geld niet wil vergoeden. Omdat, zegt de bank, niet duidelijk is wat er precies gebeurd is. Maar alleen als er sprake is van grove nalatigheid mag een bank zo’n schadevergoeding afwijzen. Bijvoorbeeld als iemand zijn pincode bewaart bij de pinpas in zijn portemonnee. MAX Ombudsman Rogier de Haan helpt de familie om alsnog hun geld terug te krijgen.

Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt vrijdag 13 november om 19.20 op NPO2.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ha Elles, bedankt voor dit onderwerp. Op je blog vergeet je nog iets van belang. Dat is haaruitval en verdunning van structuur van het haar. Het heer Alopecia en start indien je daar aanleg voor hebt rond overgang. Het is heel naar. Ik draag al 8 jaar een haarstuk om mijn “nieuwe” natuurlijke kapsel te verbergen. Het heeft verder niets met ziekte of medicijnen te maken, maar met hormoonwisselingen tijdens overgang.
  Waarom gekozen voor haarstuk? Ik moet nog jaren werken en wil er toch vrouwelijk, jong en fris blijven uitzien. Mijn verdunde, pluizige grijzende haar maakt mij plots jaren ouder, terwijl ik pas 51 jaar was (nu 61 trouwens). Het was namelijk binnen een paar maanden gedaan met mijn haardos.
  groetjes van Astrid

  Hallo Elles,

  Ik ben 51 jaar en heb ruim een jaar duidelijk last van de overgang! De meeste last heb ik van het nachtelijk zweten, dus slaaptekort en daarom moe en moeite met concentreren (vergeetachtigheid) overdag! Hartkloppingen, hoofdpijn, pijn in gewrichten, opvliegers en droge jeukende ogen vooral s’avonds. Toen ik 35 jaar was is mijn baarmoeder verwijderd en over vrouwen in de overgang zonder baarmoeder vind ik bijna niks op internet! Mijn gynaecoloog heeft mij vorig jaar hormoon pleisters voorgeschreven en die hielpen meteen! Ik kreeg na een aantal maanden extreem haaruitval en ben in overleg met de huisarts gestopt met de pleister, na een week of 2 merkte ik al dat de haaruitval minder werd en nu na een half jaar is het weer normaal… Maar de klachten zijn weer helemaal terug, is er dan niks anders met minder bijwerkingen?

  Groet Miranda