Registeren Inloggen

Onduidelijkheid over vrijstelling mondkapjesplicht

De invoering van de mondkapjesplicht per 1 december leidt tot flink wat beroering. Als u op medische gronden een vrijstelling wilt, heeft u een verklaring nodig. De Rijksoverheid verwijst daarvoor naar de huisarts, maar die zegt zo’n verklaring niet te kunnen geven. Wat moet u dan?

Crimineel

“Ik voel mij weggezet als een crimineel!” zegt Petra Sodenkamp tegen Meldpunt. Ze is furieus omdat ze zojuist de toegang tot het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven is geweigerd. Reden: het niet dragen van een mondkapje. Maar vanwege een chronische longaandoening kan ze geen mondkapje dragen. Petra was juist in het ziekenhuis omdat ze een afspraak had met de longarts voor een CT-scan en controle.

Verklaring

Petra laat haar afspraakkaart met de longarts zien. De baliemedewerker vraagt naar een verklaring waarop staat waarom zij op medische gronden is uitgezonderd van de mondkapjesplicht, die per 1 december is ingegaan. Die heeft ze eerder wel bij de huisarts aangevraagd, maar die laat haar weten daartoe niet bevoegd te zijn. Ze heeft die verklaring dus nog niet, maar wel een afspraak met een longarts die uiteindelijk niet kan doorgaan.

Huisartsen platgebeld

Huisartsen in het hele land worden sinds 1 december platgebeld voor zo’n medische vrijstelling, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Maar huisartsen mogen dat helemaal niet doen voor een eigen patiënt. Omdat een patiënt op oneigenlijke gronden de huisarts onder druk kan zetten zo’n verklaring af te geven. Een verklaring dus voor iemand die daar geen recht op heeft. En dat kan de vertrouwensrelatie tussen huisarts en patiënt onder druk zetten.

Kaartje

Toch blijft de Rijksoverheid op haar website mensen verwijzen naar de huisarts voor een vrijstelling, tot grote ergernis van de huisartsen. Het is geen officiële medische verklaring, stelt een woordvoerder. Diezelfde overheid biedt overigens wel een andere mogelijke oplossing op haar website.  Daar is een zelf in te vullen kaart te downloaden waarop staat dat vanwege medische gronden de drager geen mondkapje op kan hebben. Ook zo’n kaart nodig? Download hem via deze link.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Het kaartje waar de link naar verwijst wordt NIET geaccepteerd al bewijs dat je vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen.

  Overheid gaat ook de fout in om te stellen dat je de winklier of boa bewijs moet tonen van byv. je arts .
  Dat is regelrecht in strijd met de privacywet.

  Je medische gegevens vallen onder de vertrouwelijkheid tussen arts en patient en vallen daarmee onder de privacywet.

  Overheid kan en mag je dus NIET verplichten, om je medische gegevens te delen met winkelier of BOA .

  Wanneer winkeliers etc je de toegang weigeren omdat je geen mondkapje draagt wegens medische redenen dan maakt winkelier zich schuldig aan overtreding van de wet gelijke behandeling op grond van handicap en/of chronische ziekte (WGBH/CZ)

  Overheid begaat hier dus een forse blunder en handelt in strijd met wetgeving.

  Idd, helemaal mee eens. En als het dragen van een mondkapje nu écht zou helpen, maar de besmettingen nemen sinds 1 december alleen maar toe!!! Had men nooit moeten verplichten, grote fout……

  Mee eens. Ik heb kaartje uitgeprint en steeds bij me en
  ik draag een face shield Nog geen commentaar gehad.
  Komt wellicht ook doordat ik in een dorp woon.