Registeren Inloggen

Oproep IC-artsen: Versoepel de coronamaatregelen

De zware coronamaatregelen wegen niet meer op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dit zeggen vier IC-artsen die werkzaam zijn in het Radboudumc Nijmegen en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen.

Strenge maatregelen niet in verhouding

Door de dreiging van de ‘Britse’ coronavariant heeft het kabinet nog strengere coronamaatregelen ingevoerd. Denk aan de avondklok waardoor we ’s avonds na 21:00 uur niet meer de straat op mogen. Maar ondertussen neemt het aantal nieuwe coronapatiënten op de Intensive Care af. Vier IC-artsen vragen zich in een artikel in het NRC af of de maatregelen nog wel in verhouding staan met de beoogde gezondheidswinst. De artsen denken dat de Nederlandse bevolking noch de politiek goed geïnformeerd is over wat zich in de ziekenhuizen afspeelt.

Alles staat in de wacht

Het viertal stelt dat door de strenge maatregelen de “niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven.” Ook lopen veel leerlingen op basis- en middelbare scholen een serieuze leerachterstand op. Kappers, winkeliers en restaurants hebben hun deuren gesloten. “Veel ondernemers zullen deze crisis niet ‘overleven’. Het aantal mensen dat in armoede leeft, neemt toe en de kloof tussen arm en rijk groeit”, stellen de vier IC-artsen.

Versoepeling van de regels

“Op dit moment worden we waarschijnlijk meer geraakt door onze aanpak van de Covid-19-crisis, met een strenge lockdown, dan door het virus zelf.” schrijven de zorgmedewerkers. “Wij pleiten ervoor om een aantal maatregelen te versoepelen die grote invloed hebben op het welzijn van onze bevolking en daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden.” Volgens de IC-artsen zijn zij op dit moment mensen aan het redden “die zelden volledig herstellen doordat ze ernstige co-morbiditeit hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte, allemaal risicofactoren voor een ernstig verlopende Covid-19-infectie”. Daarnaast zeggen ze dat de helft van de voormalige ic-patiënten na de opname belangrijke restklachten heeft. Allemaal redenen voor de artsen om te pleiten voor minder strenge maatregelen.

Uitgestelde zorg

In december 2020 laat Meldpunt zien dat tienduizenden patiënten wachten op een behandeling of operatie in het ziekenhuis. We vroegen 73 ziekenhuizen naar de stand van zaken. Maar liefst 63 procent van de ziekenhuizen voldoet niet aan de norm voor de maximale wachttijd. Patiënten zijn radeloos. Lees op deze pagina het verhaal van Evert van Melis. Deze oud begeleider van het Nederlands handbalteam wacht al maanden op een rugoperatie. Hij heeft pijn, maar wordt niet geholpen.

Wat vindt u?

De roep om versoepeling van de coronamaatregelen klinkt steeds vaker. Er wordt er met regelmaat gedemonstreerd. Wat vindt u? Zijn de coronamaatregelen te streng? Laat uw mening weten, log in en reageer onder dit bericht.

Geef een reactie

Reacties (6)

  het is mooi geweest. Stoppen met het bang maken van de mensen. We moeten beter omgaan, met het feit, dat het leven eindig is. Dit moet op een natuurlijke weg tot stand komen en we moeten niet het leven van ouderen beschermen ten koste van de gehele bevolking. Over de economisch schade maar te zwijgen.
  Voor de duidelijkheid, ik word volgende maand 78 jaar

  Helemaal mee eens..
  Stoppen met alles te beschermen denk ook eens aan de maatschappij….
  De ondernemers en de toekomst van de jeugd..
  Ik ben 68 maar als het mijn tijd is pech!! Niet iedereen hoeft honderd te worden..
  Ik heb een goed leven gehad en dat gun ik de gene die na mij komen ook..

  Onbegrijpelijk dat Artsen de eed van Hippocratus zo aan hun laars lappen.

  De avondklok is inderdaad puur onzinnige symbool politie, echter is het argument comorbiteit non-valide, adhd valt ook onder comorbiteit, moeten alle jongeren met adhd die Covid krijgen ook maar hemelen, zodat de veel lucratievere en vaak onnodige rugoperaties uitgevoerd kunnen worden?

  Alsof er alleen maar zieke bejaarden zware Covid krijgen, niet dus, juist vol in het leven staande hardwerkende Artsen en verzorgers komen zelf op de IC te liggen.

  Er kan veel anders en beter geregeld worden zoals in Perth nu wel het TBC protocol gevolgd word.

  In Taiwan zijn er maar 5 doden op 24 miljoen mensen door juist het vliegverkeer dat het SARS virus overal heen (en weer) brengt strikt aan banden te leggen en iedere reiziger te testen had heel de pandemie voorkomen kunnen worden.

  Maar Schiphol open houden is belangrijker dan 13 DUIZEND DODEN, even ter herinnering in de MH17 zijn 200 Nederlanders gestorven, nu stort er dus iedere 6 dagen een MH17 neer,..

  En die “doktoren” willen nog meer onnodige slachtoffers, omdat ze weer lucratievere rug en knieoperaties willen uitvoeren, terwijl de getroffenen vaak beter af zijn met mensendieck therapie, en een goede bureaustoel.

  Naar dat doktoren zo over het leven van mensen denken te kunnen oordelen, als ze de Covid slachtoffers beter willen helpen waarom bestellen ze dan niet meer dialise saturatie apperaten, dat zou de overbelasting van de verzorgenden oplossen, en dus veel goedkoper zijn dan al die man(vrouw)uren die nu verloren gaan aan het met 5 man omkeren van genarcotiseerde mensen.

  En doordat het bloed weer goed gesatureerd word treed er ook geen necrose meer op van de extremiteiten, even hun verstand gebruiken inplaats van klagen dat ze niet genoeg verdienen, zou ze sieren.

  Het heet niet van niks zuur-stof het bloed hoort net als bijvoorbeeld de vagina licht zuur te zijn, om allerlei ellende te voorkomen, en via doodzieke longen krijg je de zuurstof niet in het bloed, sterker een te hoog zuurstofgehalte vergiftigd de longen juist weer.

  Het is een naar en vaak onbekend bijverschijnsel het necrotischafsterven van tenen en vingers, zoals je ook ziet bij zware rokers en wintertenen, en het kan ook in organen optreden.

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.3276

  En door het langdurig narcotiseren van de patient verdwijnt 80% van het spierweefsel, wat een maanden lange en bizar zwaar revalidatie tot gevolg heeft, de genezenen moeten door weken gevenntileerd te zijn eerst zelf weer leren ademen.

  Ik snap echt niet dat de media geen bronnenonderzoek doet naar Covid, en de kijkers en lezers fatsoenlijk eneerlijk bericht over de ook bij jongeren vreselijke gevolgen van Rutte’s kruideniersmentaliteit, of mogen jullie er niet over berichten, is dat het?

  Als het werkelijk zo is dat ouderen die door Corona in het ziekenhuis terecht komen vaak niet herstellen of althans geen leven meer kunnen leiden dat de moeite waard is dan moet je stoppen met opnemen van die ouderen. Het akelige is wel dat die ouderen dan vaak een ellendige dood sterven door langzaam te stikken. Laten we dan in ieder geval regelen dat de ouderen die een zachte dood willen sterven daar ook de nodige hulp bij krijgen. De geldende regels voor euthanasie zullen dan aan de kant moeten worden gezet. Iemand die ligt te stikken kan niet verplicht worden te wachten tot een arts is gevonden die euthanasie wil verlenen en een scenarts die daar zijn zegen aan wil geven.

  Wat ben ik blij met deze berichten. De maatregelen zijn inmiddels veel erger dan de kwaal. We mogen niet meer sterven aan corona maar verder overal aan. We mogen er allemaal psychisch aan onderdoor gaan, ook al waarschuwen ook de psychologen en sociologen. Maar daar luistert deze overheid niet naar.
  Hoe triest het ook is dat er mensen overlijden aan corona, het kan mij ook overkomen, ik ben 62, mijn echtgenoot 66. Als het onze tijd is dat is dat zo. Al dat streven om zo oud mogelijk te worden. En dan? Alzheimer? Dan toch liever corona.
  Het moet gaan om de kwaliteit van leven en niet om de kwantiteit. Ik wil niet eens weken op de IC om er dan als kasplantje weer uit te komen. We zijn helemaal doorgeschoten in het steeds ouder willen worden. En nu dus ten koste van de jongeren, ik las afgelopen week over een 14 jarige jongen overleden was, als indirect slachtoffer van deze maatregelen. Hij werd depressief, en hij is niet de enige.
  En wat doet het kabinet? Die roept ‘hou vol’ en als je je vrijheden terug wilt moet je je laten vaccineren. Niet verplicht maar als je het niet doet dan……………………….

  Eindelijk wijze woorden,
  Ik moet steeds door wetsdienaars mijn ontheffing mondkapjes laten zien, en ook de klachten zeggen, ik word hier gek van.
  Het lijkt wel oorlog,
  Dit is niet meer uit te houden, Als ik niet aan corona sterf, dan wel door al deze maatregels,