Registeren Inloggen

Overgebleven medicijnen inleveren kan honderden miljoenen schelen

Heeft u (ongeopende) medicijnen over die u heeft meegekregen? Dan kunt u ze in de toekomst wellicht weer inleveren voor andere patiënten. Want volgens onderzoekers van het Radboud UMC zou dat prima kunnen. Op die manier verspillen we minder afval en geld.

Heel veel geld

Het weggooien van medicijnen is namelijk niet alleen zonde, maar kost ook heel veel geld. Senior onderzoeker Charlotte Bekker vertelt aan nieuwsplatform NU.nl dat het per jaar om honderden miljoenen euro’s gaat. De overgebleven medicijnen belanden namelijk meestal in de prullenbak, gootsteen of wc. Terwijl u dat eigenlijk absoluut niet moet doen. U kunt uw overgebleven geneesmiddelen namelijk al inleveren bij de apotheek zodat deze veilig worden verwerkt. Op de site van de Rijksoverheid leest u hoe u dat doet.

Proef met inleveren medicijnen

Om te kijken of ingeleverde medicijnen ook hergebruikt kunnen worden voor andere patiënten, is er een proef uitgevoerd onder kankerpatiënten. Hieraan deden 4 ziekenhuizen met ruim duizend patiënten aan mee. Mensen die nog ongebruikte geneesmiddelen hadden, konden deze bij de apotheek afgeven. En dat bleek een succes. Want met deze eerste proef is er maar liefst 600.000 euro aan medicijnkosten bespaard.

Kwaliteit medicijn

Toch kan niet nu al iedereen terug ingeleverde medicijnen meekrijgen. Doordat er rekening gehouden moet worden met de strenge wet- en regelgeving. De kwaliteit van het medicijn moet namelijk nog heel goed zijn. Een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vertelt aan het nieuwsplatform dat dit lastiger vast te stellen is, wanneer medicijnen bij iemand thuis hebben gelegen. Het is dan onduidelijk of ze goed zijn bewaard of dat de verpakking toch is geopend.

Onderzoeken

Daarom bekijken de onderzoekers van het Radboud UMC samen met apotheken of zij de kwaliteit kunnen beoordelen. Ook ligt nu het plan op tafel om alle ziekenhuizen in Nederland te betrekken bij dit initiatief. Eind dit jaar loopt het onderzoek af. Of uw overgebleven medicijnen dan ook echt daadwerkelijk worden hergebruikt, blijft voorlopig nog onduidelijk.

Maak meer medicijnen in eigen land

(Bron: NU.nl, Rijksoverheid. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik weet nog goed dat, na het overlijden van een ouder 20 jaar geleden, bakken met ongeopende medicatie in het huis stonden. Ook ongeopende catheterbenodigheden, verbandmaterialen en incontinentiematerialen.

    Heel braaf alles ingeladen en op naar de apotheek die alles geleverd had.
    Sta ik daar en krijg als reactie: “En wat moeten wij daarmee?”

    NIETS kon ik terugbrengen (let op: ik wilde er helemaal niets voor).
    Nog niet voor gebruik in ontwikkelingslanden o.i.d.

    En dus nu 20 jaar later bekijken de onderzoekers van het Radboud UMC samen met apotheken of zij de kwaliteit vzn het retourmateriaal kunnen beoordelen.
    20 jaar geld over de balk, terwijl de zorg te veel geld kost volgens de geleerden.

    Bijzonder goed initiatief ALS… die “tweede hands” medicijnen- en middelen dan ook voor een kleiner prijsje verkocht worden. Ze zijn al gemaakt en behoeven alleen controle dus minus de productie, verpakkings- en transportkosten toch? (ben bang dat dat niet gebeurt…)