Registeren Inloggen

Let op: een zonverbrande huid komt ook in het voorjaar voor

Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag zijn van die vrije dagen waarin velen de zon opzoeken. U denkt misschien in het voorjaar geen zonverbranding te kunnen oplopen. Maar dat kan wel degelijk. Vooral tussen 12 en 3 als de zon het hoogst staat, is de kans op verbranding het hoogst. Neem voor de veiligheid daarom altijd zonnebrandcrème met u mee.

Verbrande gezichten

De eerste mensen met verbrande neuzen, oren en nekken zijn al gesignaleerd. Vooral mensen met een licht huidtype lopen dit risico. Wij Nederlanders trekken bij de eerst de beste zonnestraal al de zomerjurk en de korte broek aan. Maar dermatologen (huidartsen) waarschuwen dat onze huid nog geen zonnestralen gewend is na de winter. Het lentezonnetje is al stukken sterker dan u misschien denkt.

Zonkracht is bepalend

Die verbranding van de huid hangt niet eens zozeer van de warmte van de zon af. Natuurlijk is die midden in de zomer wel intenser en neemt zijn invloed toe. Maar verbranding heeft vooral te maken met de zonkracht. Zelfs bij een bewolkte lucht speelt dit mee.

Volgens de definitie van het KNMI is de zonkracht een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat. Die kan ook bij 15 graden al behoorlijk sterk zijn. Onderschat dat dus niet, zegt ook het RIVM, dat dagelijks de zonkracht meet. Daarbij wordt een schaal van 0-10 gebruikt. Een zonkracht van 3-4 is al schadelijk voor de huid. Gelukkig filtert de ozonlaag hoog in de lucht al de meeste schadelijke staling eruit.

Ook op straat

Hartje zomer kan de zonkracht al op 7-8 uitkomen. UV-straling komt nog harder aan door weerkaatsing ervan door het strand waar u lekker ligt te zonnen. Maar vergis u niet: óók in het park, in de speeltuin of op straat kan de zon onbarmhartig toeslaan. Niets er tegen doen, is dan echt geen optie meer.

Insmeren

Maar ook in het voorjaar adviseren dermatologen om minstens een kwartier voor u zich in de zon begeeft u in te smeren met zonnecrème. Doe dat met een factor die het beste bij uw huid past. Maar factor 15 zien deze experts toch wel als het absolute minimum bij een halfuurtje in de voorjaarszon.

Voor een langer verblijf in de zon, bijvoorbeeld op de vrijmarkt op Koningsdag of Bevrijdingsdag, is factor 30 aan te bevelen. Om de 2 uur een beetje bijsmeren kan trouwens ook geen kwaad. Vergeet daarbij ook uw oren niet, want die zijn kwetsbaar. Draag anders een pet. Wat ook goed werkt is om op tijd de schaduw op te zoeken. Te lang in de zon blijven kan op termijn huidkanker veroorzaken.

Welke zonnebrandcrème is veilig en goed voor je huid?

Bron: diverse dermatologen, weeronline, KNMI, RIVM. Foto: ANP

Geef een reactie