RegisterenInloggen

Welke zonnebrandcrème is veilig en goed voor je huid?

Het is vaak plakkerig, ruikt soms chemisch of naar alcohol en de ingrediëntenlijst is op het eerste gezicht onbegrijpelijk. Wat zit er precies in zonnebrandcrème en is het spul wel goed voor de huid? Na het lezen van dit artikel weet u precies welke zonnebrandolie veilig is en welke stofjes u beter kunt vermijden.

Effect van UV-straling op de huid

Er is een ‘stofje’ dat met zonnebrand te maken heeft en een regelrechte ramp is voor uw huid. Ultraviolet licht dat de zon uitstraalt. Het is er in drie soorten, UVA, UVB en UVC. UVC wordt tegengehouden door de ozonlaag. UVB wordt tegengehouden door een dik pak wolken. UVA komt door de wolken heen en is er dus altijd, ook in de schaduw. Het effect van al deze straling op uw huid is niet grappig. UVA dringt diep door in de huid en tast de elastische vezels van uw huid aan. Daardoor zorgt het voor veroudering en rimpels. Uw immuunsysteem verzwakt en huidkankercellen gaan zich ontwikkelen. Zonnebanken gebruiken een hoge concentratie UVA-straling, veel hoger dan in natuurlijk zonlicht zit. UVB-straling zorgt dat uw huid verbrandt en beschadigt die aan de oppervlakte. Ook deze straling zorgt voor huidkanker. UVB heeft ook een positief effect: het bevordert de aanmaak van vitamine D.

Geen stofjes die slechter zijn dan UV

Omdat UV-straling zo kankerverwekkend is, moet u voorkomen dat deze straling uw huid bereikt. Dit kan met beschermende kleding, maar ook met zonnebrandcrème. Wat voor ingrediënten er ook in de crème gebruikt worden, het is altijd beter dan UV-straling. Daarom kunt u altijd het beste een crème kiezen die u lekker vindt smeren en ruiken, zodat u hem vaak op doet. Maar welke stoffen zitten er precies in zonnebrandolie?

Welke stoffen zitten er in zonnebrandcrème?

De belangrijkste stof in zonnebrandproducten is de UV-filter. Die is er in twee soorten, een mineralenfilter en een chemische filter. In een mineralenfilter zit de stof  titaniumdioxide of zinkoxide. Deze stofjes leggen een witte waas over uw huid die UV-licht reflecteert. Een chemische filter trekt vaak in de bovenste laag van de huid en absorbeert daar de UV-straling. Hiervan zijn veel soorten, bijvoorbeeld octylcrylene.

Deze stoffen in zonnebrandcrème zijn minder veilig

Over het algemeen zijn alle stoffen die in verschillende merken zonnebrand gebruikt worden veilig, of op z’n minst veilig in een lage concentratie. Toch waarschuwt de Consumentenbond voor een aantal stoffen die voorkomen in zonnebrandcrème die in lage concentratie officieel veilig zijn, maar in hogere concentratie twijfels oproepen. Bijvoorbeeld omdat ze de hormoonhuishouding verstoren. Het gaat om de stoffen Ethylhexylmethoxycinnamate, ButylphenylMethylproponial en HICC. In de jaarlijkse zonnebrandtest van de bond wordt aangegeven in welke merken crème deze stoffen zitten.

Alcohol, parfum en allergenen vermijden

In zonnebrandcrèmes zit ook regelmatig alcohol en parfum. Mensen met een gevoelige huid smeren dit liever niet op hun lichaam. Ook is het als uw huid al verbrand is pijnlijk om alcohol in de ‘wond’ te smeren. Gelukkig zijn er ook genoeg merken die deze stoffen vermijden. Ook kan het zijn dat er in een crème stoffen zitten die voor de meeste mensen veilig zijn, maar waar u allergisch voor bent. Test verzorgingsproducten daarom altijd eerst uit op een klein stukje huid.

Zonnebrandcrèmes zonder alcohol, parfum en hormoonverstorende stoffen

In de test van de Consumentenbond komen twee zonnebrandproducten naar voren die én geen alcohol, én geen parfum, én geen hormoonverstorende stoffen bevatten. Het gaat om de zonnebrandcrème van Dr. Jetske Ultee en de spray Care van Albert Heijn.

Ingrediëntenlijst etiket zelf controleren

Gaat u het liefst zelf op onderzoek uit of de stoffen in het zonnebrandproduct dat u overweegt te kopen veilig zijn? De site waarzitwatin.nl is hier heel handig voor. U kunt elk ingrediënt intypen in het zoekveld en uitleg vinden over wat het ingrediënt precies is en waarom het veilig of juist onveilig is. De meest gebruikte ingrediënten van zonnebrandcrème staan op de site overzichtelijk bij elkaar op deze pagina.

Welke ingrediënten van zonnebrandolie zijn slecht voor het milieu?

Stofjes in zonnebrandcrème kunnen niet alleen slecht zijn voor uw huid, maar ook voor het milieu. Bijna elke crème maakt bijvoorbeeld gebruik van microplastics. Veelgebruikte stoffen in de zonnebrandproducten die het milieu (en het koraal) echt schaden zijn butylmethoxydibenzoylmethaan, octocryleen en homosalaat. In de test van de Consumentenbond komen twee merken zonnebrand naar voren die de minste schade toebrengen aan het milieu. Dit zijn Suncover van Dr Jetske Ultee en Naif Sunscreen Body.

Bron: Consumentenbond, Waarzitwatin, Stichting tegen Kanker

Welke soort mondkapje is het meest veilig?

Geef een reactie