Registeren Inloggen

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

Het is vaak plakkerig, ruikt soms chemisch of naar alcohol en de ingrediëntenlijst is op het eerste gezicht onbegrijpelijk. Wat zit er precies in zonnebrandcrème en is dit goed voor de huid?

Effect van UV-straling op de huid

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waarom we onszelf moeten insmeren met zonnebrandcrème. De reden: ultraviolet licht dat de zon uitstraalt. Dit is er in 3 soorten: UVA, UVB en UVC. De laatste variant wordt tegengehouden door de ozonlaag. UVB wordt tegengehouden door een dik pak wolken, maar UVA komt door de wolken heen en is er dus altijd, ook in de schaduw. Maar wat zijn de effecten hiervan?

Het effect van al deze straling op uw huid kan ernstige gevolgen hebben. UVA dringt diep door in de huid en tast de elastische vezels aan, waardoor er (sneller) huidveroudering en rimpels ontstaan. Bovendien kan uw immuunsysteem verzwakken en ontstaat er een risico op huidkanker. UVB-straling zorgt ervoor dat uw huid verbrandt en beschadigt aan de oppervlakte. Ook deze straling zorgt voor huidkanker. Maar UVB heeft ook een positief effect: het bevordert de aanmaak van vitamine D.

Geen stofjes die slechter zijn dan UV

Omdat UV-straling kankerverwekkend is, moet u voorkomen dat deze straling vaak uw huid bereikt. U kunt uzelf beschermen met beschermende kleding, door  tussen 12.00 en 15.00 uur  uit de zon te blijven en ook met zonnebrandcrème. Om ervoor te zorgen dat u uzelf regelmatig insmeert, kunt u het beste een crème kiezen die u lekker vindt smeren en ruiken, zodat u hem vaak op doet. Maar zijn er nog stoffen waar u extra op moet letten in een zonnebrandcrème?

Welke stoffen zitten er in zonnebrandcrème?

De belangrijkste stof in zonnebrandproducten is de UV-filter. Die is er in 2 soorten: een mineralenfilter en een chemische filter. In een mineralenfilter zit de stof titaniumdioxide of zinkoxide. Deze stofjes leggen een witte waas over uw huid die UV-licht reflecteert. Een chemische filter trekt vaak in de bovenste laag van de huid en absorbeert daar de UV-straling. Hiervan zijn veel soorten, bijvoorbeeld octocrylene.

Deze stoffen in zonnebrandcrème zijn minder veilig

Over het algemeen zijn alle stoffen die in verschillende merken zonnebrand gebruikt worden veilig, of op z’n minst veilig in een lage concentratie. Toch waarschuwt de Consumentenbond voor een aantal stoffen die voorkomen in zonnebrandcrème die in lage concentratie officieel veilig zijn, maar in hogere concentratie twijfels oproepen. Bijvoorbeeld omdat ze de hormoonhuishouding verstoren. Het gaat om de stoffen;

  • Ethylhexylmethoxycinnamate
  • ButylphenylMethylproponial
  • HICC

In de jaarlijkse zonnebrandtest van de bond wordt aangegeven in welke merken crème deze stoffen zitten.

Alcohol, parfum en allergenen vermijden

In zonnebrandcrèmes zit ook regelmatig alcohol en parfum. Mensen met een gevoelige huid smeren dit liever niet op hun lichaam. Ook is het als uw huid al verbrand is, pijnlijk om alcohol op de ‘wond’ te smeren. Gelukkig zijn er genoeg merken die deze stoffen vermijden. Wel kan het zo zijn dat er in een crème stoffen zitten die voor de meeste mensen veilig zijn, maar waar u allergisch voor bent. Test verzorgingsproducten daarom altijd eerst uit op een klein stukje huid.

Welke zonnebrandcrème is het beste getest?

Uit de jaarlijkse test van de Consumentenbond komt in 2023 een zonnebrandproduct van de winkelketen Action op de 1e plaats. Het gaat om de Zenova suncare Sunmilk sensitive SPF30. Deze bevat geen alcohol, geen parfum én geen hormoonverstorende stoffen. Bovendien is de verpakking gemaakt van gerecycled plastic en zijn de producten zelf microplasticvrij, vegan en ‘reef friendly’. Smeert u deze crème op en loopt u daarna de zee in, dan tast het product de koraalriffen dus niet aan. Als kers op de taart is het product te verkrijgen voor een lage prijs. Dit bewijst wederom dat goedkope zonnebrandcrème, geen duurkoop hoeft te zijn.

Welke ingrediënten van zonnebrandcrème zijn slecht voor het milieu?

Helaas zijn er regelmatig nog wel producten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Controleer daarom voor aankoop of een zonnebrandcrème de stoffen Oxybenzone (benzophenone-3) en Octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate) bevat. Is dit het geval, dan kunt u deze beter laten liggen. Deze veelgebruikte stoffen kunnen het milieu (en het koraal) namelijk ernstig schaden.

Voorkom daarnaast dat u zonnebrandcrème met microplastics gebruikt om wederom het milieu niet te belasten. De meest voorkomende (mogelijke) microplastics uit de test van de Consumentenbond zijn:

  • Dimethicone
  • Triacontanyl pvp (mogelijk)
  • Acrylates crosspolymer
  • Acrylates copolymer
  • VP/Hexadecene copolymer
  • Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer (mogelijk)
  • Carbomer
  • Styrene copolymer

Ingrediëntenlijst van zonnebrand zelf controleren

Wilt u weten of de stoffen in het zonnebrandproduct dat u wilt kopen, of al in huis heeft, veilig zijn? Dan kunt u de ingrediënten opzoeken op de website waarzitwatin.nl. U vindt dan uitleg over wat het ingrediënt precies is en waarom het veilig of juist onveilig is. De meest gebruikte ingrediënten van zonnebrandcrème staan op de site overzichtelijk bij elkaar op deze pagina.

Onder de zonnebank een kleurtje opbouwen: hoe schadelijk is het?

Bron: Archief, De Consumentenbond, Waarzitwatin, Stichting tegen Kanker. Foto: ANP

Geef een reactie