Registeren Inloggen

Onder de zonnebank een kleurtje opbouwen: hoe schadelijk is het?

Nu de zomer voor de deur staat gaan mensen nog weleens onder de zonnebank om alvast een kleurtje op te bouwen. Maar dit is eigenlijk helemaal geen goed idee. Hoe zit dat precies?

Bruin kleurtje willen

Waarschijnlijk wist u het al, maar zonnebanken geven net als de zon UV-straling (ultraviolette straling) af. Door deze straling krijgt u een gebruinde huid. En dat ‘gezonde’ bruine kleurtje, is precies wat mensen die onder de zon of zonnebank liggen graag willen, maar eigenlijk niet moeten willen.

Beschadigde huid

Een door de zonnebank of zon gebruinde huid is namelijk een beschadigde huid, vertelt gezondheidswetenschapper Karlijn Thoonen aan RTL Nieuws. Elke keer dat u onder de zonnebank ligt, wordt uw huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis UV-licht. En meer UV-straling betekent ook meer risico op huidkanker.

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Volgens het KWF krijgen jaarlijks 83.000 mensen de diagnose huidkanker. En dit zullen er meer worden. De prognose voor huidkanker zal de komende tijd namelijk toenemen met maar liefst 30 procent blijkt uit een eerdere uitzending van Meldpunt.

Minder snel verbranden na bruinen onder zonnebank?

Heeft u weleens gehoord dat u minder snel in de zon verbrandt wanneer u eerst onder de zonnebank ligt? Dit klopt niet helemaal. Om een natuurlijke bescherming op te bouwen tegen te veel uv-straling is UVB-straling nodig. Wel blijft deze opgebouwde bescherming beperkt en voorkomt dit niet dat u verbrandt. Bovendien stralen veel zonnebanken alleen UVA-licht uit. Deze UVA-stralen bieden geen natuurlijke bescherming, maar leiden wel tot huidveroudering en huidkanker.

Is de zonnebank veiliger dan de zon?

Mocht u nu denken: maar de zonnebank is toch veiliger dan de zon? Dit is dus niet het geval. Ze geven allebei schadelijke UV-straling af. Het verschil is echter wel dat u de zonnebank kunt afstellen qua sterkte. Toch raden artsen en dermatologen het gebruik van de zonnebank ten zeerste af.

Deskundigen pleiten er zelfs voor om zonnebanken te verbieden. Zo eist de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) al sinds 2015 een verbod op de verkoop aan particulieren. En voormalig bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) Peter Huijgens pleitte voor een verbod in heel Nederland.

Toch veilig bruinen

Bakken onder de zonnebank of de zon zelf is dus geen goed idee. Maar hoe kunt u dan toch dat gewenste kleurtje krijgen? Het antwoord is simpel: zelfbruiners. Deze zijn niet schadelijk en kunt u dus gewoon gebruiken. Let echter wel goed op: deze middelen bieden geen bescherming tegen uv-straling. Blijf uzelf dus alsnog goed insmeren met zonnebrandcrème voordat u naar buiten gaat.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: Archief, KWF, NU.nl, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie