Registeren Inloggen

Waarom medicijnen in het buitenland bestellen niet beter is

Veel mensen bestellen medicijnen via internet. Dit is niet altijd goedkoper en ook de kwaliteit is meestal niet beter. Waarom doen mensen dit? Een webshop vraagt niet om een doktersrecept. Makkelijk maar ook levensgevaarlijk.

Iedereen kan, zonder enige controle, receptmedicijnen via internet kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij het bestellen van receptmedicijnen, zonder tussenkomst van een arts, is de kwaliteit van het medicijn niet gegarandeerd. Pillen raken in het bestelproces mogelijk beschadigd waardoor de werkzame stof te snel afgeeft. Of medicijnen worden niet op de juiste manier gemaakt. Ook kunnen ze nep zijn, of onzuiverheden bevatten. Het is dan ook levensgevaarlijk om deze medicijnen te gebruiken.

Prijs

Er zijn grote verschillen tussen de prijzen van medicijnen op internet. Neem als voorbeeld het medicijn Fampyra, het enige Europees goedgekeurde medicijn voor de behandeling van loopproblemen voor mensen met MS. Het medicijn zit sinds 1 januari 2019 niet meer in het basispakket. Het aanschafbedrag voor het medicijn bij een Nederlandse apotheek ligt rond de €130 (56 tabletten). Na een korte zoektocht loop je op internet al gauw tegen een buitenlandse website aan die hetzelfde medicijn aanbiedt (zie foto). Opvallend is dat de prijs, 685 dollar (€602), van de buitenlandse aanbieder aanzienlijk hoger is dan die van de Nederlandse apotheken.

Tekst gaat verder onder de foto

Het medicijn Fampyra wordt aangeboden via een Canadese online apotheek

Morfine

Het volgende medicijn dat Meldpunt onderzoekt is Oxycodon. Een morfine achtige pijnstiller. Dit medicijn wordt alleen voorgeschreven bij hevige pijn, zoals pijn na operaties, verwondingen en kanker. In Nederland uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Oxycodon wordt in Nederland volledig vergoed in het basispakket. De prijs voor 30 capsules van 10 milligram ligt rond de €22. Ook bij dit medicijn is het na een paar klikken raak. Een gedeeltelijk Nederlands geschreven website (zie foto) met een .nl domein biedt dezelfde hoeveelheid capsules, onder het kopje ‘sale’, aan voor €60. Veel duurder, maar wel zonder recept verkrijgbaar.

 

Tekst gaat verder onder foto

De online medicijnaanbieder met een Nederlandse domeinnaam

Er zijn op internet ook medicijnen te vinden die goedkoper zijn dan de medicijnen in de Nederlandse apotheken. In een groot deel van de gevallen gaat het om medicijnen die alleen vergoed worden in de aanvullende verzekeringen en niet in de basisdekking. Ook zijn het vaak medicijnen die van een ander merk afkomstig zijn dan de medicijnen die in de Nederlandse apotheek verkrijgbaar zijn.

Leveringstijd

Beide online apotheken zijn niet duidelijk over de levertijd. Na lang zoeken vind je op de website van Canadese online apotheek dat de levertijd ongeveer 18 dagen bedraagt. De website van de morfineachtige capsules geeft helemaal geen informatie over de levertijd. Ook is het de vraag de vraag of de medicijnen überhaupt bezorgt worden blijkt uit de reacties op internet.

Kwaliteit

Doordat in het buitenland bestelde medicijnen geen Nederlandse bijsluiter bevatten is de kwaliteit niet gegarandeerd. De Consumentenbond waarschuwt dat pillen nep kunnen zijn of onjuist gedoseerd. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Conclusie

De conclusie is dat er bij het bestellen van medicijnen zonder recept uit het buitenland geen enkele garantie aanwezig is. Zowel op de kwaliteit als de daadwerkelijke levering van de medicijnen. Medicijnen voldoen mogelijk niet aan de Nederlandse veiligheidseisen en kunnen zorgen voor levensbedreigende gezondheidssituaties.

 

(BRON: Consumentenbond)

Geef een reactie