Registeren Inloggen

Sterke spieren helpen bij langere gezondheid

Als u langer wilt leven met minder kwalen dan is volgens verouderingsonderzoeker Andrea Maier de truc, meer spierballen kweken. En dat kan volgens haar heel gemakkelijk, want er zijn een aantal oefeningen die u tijdens uw dagelijkse bezigheden kunt doen om uw spieren sterker te maken.

Voor een gezond lichaam zijn spieren essentieel, vooral bij het ouder worden. Door genoeg te bewegen en eiwitten te eten kunt u zelf een goede spiermassa opbouwen. De Gezondheidsraad heeft in een bewegingsnorm aangegeven hoeveel u tenminste moet bewegen om gezond te blijven. De beweegnorm is 5 keer per week 30 minuten matig tot intensief bewegen. Daarnaast minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten in combinatie met balansoefeningen.

 

“Mensen onderschatten vaak hoeveel ze bewegen” zegt Andrea Maier. “80 procent denkt dat ze voldoende bewegen maar slechts 21 procent haalt de beweegnorm.” Als u niet zeker weet of u genoeg aan lichaamsbeweging doet, dan zijn er een aantal simpele hulpmiddelen die u een duidelijker beeld kunnen geven van de bewegingsduur. Bijvoorbeeld een goedkope stappenteller of een gratis app op uw mobile telefoon. Zij houden bij hoeveel u beweegt en in veel gevallen de intensiteit ervan. Om te weten of dit intensief genoeg is kunt u een stap verder gaan en dit checken met een sporthorloge die een hartslagmeter bevat. Maar de aller makkelijkste check om te kijken of u zich genoeg inspant zijn zweetdruppels. Zodra u deze op u voorhoofd of bovenlip heeft bent u goed bezig.

Spieren kweken

Veel mensen vinden dat sporten geen tijd of geld mag kosten. Als u graag wilt sporten maar er niet te veel tijd aan wilt besteden, dan kunt u een paar simpele oefeningen toevoegen aan uw dagelijkse routine. Dit maakt uw leven iets moeilijker en zwaarder maar ook een stuk leuker en gemakkelijker. Met de volgende oefeningen ontwikkelt u meer spierkracht en balans.

Makkelijke oefeningen voor in uw dagelijks leven

  •  Ga bijvoorbeeld eens tijdens het tandenpoetsen op 1 been staan zonder u ergens aan vast te houden. Zo traint u uw balans 2 keer per dag 2 minuten, terwijl u poetst.
  •  Elke keer als u ergens wilt gaan zitten kunt u even 5 seconden boven de zitting blijven hangen. Dat is heel goed voor stevige beenspieren.
  • Of til tijdens het lezen elke keer als u een bladzijde omslaat even uw benen op.
  •  Als laatste een tip voor als u gaat spelen met de kleinkinderen. U maakt dan vaak veel verschillende bewegingen. De variatie in deze bewegingen is beter voor uw gezondheid dan alleen wandelen. Schaam u dus vooral niet en ga lekker los met de kleinkinderen. Samen huppelen, dansen of voetballen

(Bron: Gezondheidsnet)

Geef een reactie