Registeren Inloggen

Bregman: “De coronacrisis haalt het beste in mensen naar boven”

De coronapandemie is ellendig, maar dat is niet het hele verhaal. Juist in een crisis komt het beste in mensen naar boven, zegt historicus Rutger Bregman. “20.000 mensen die zich aanmelden om anderen te helpen. Met deze solidariteit schrijven we geschiedenis.”

Crisis haalt het beste in mensen naar boven

Terwijl supermarkten nog niet zijn hersteld van de hamsterwoede, ontstaat er op sociale media een leger aan vrijwilligers dat anderen graag wil helpen. Duizenden oud-verpleegkundigen en geneeskundestudenten staan paraat om bij te springen in de zorg. In alle dorpen en steden ontstaan vrijwilligers-initiatieven en horeca-ondernemers delen eten uit aan voedselbanken. Voor historicus Rutger Bregman is deze ontwikkeling geen verrassing. Voor zijn boek ‘De Meeste Mensen Deugen’, deed hij onderzoek naar hoe mensen reageren in tijden van rampen en crises. “Het haalt het beste in mensen naar boven”, vertelt hij. Redacteur Iris Hendriks vraagt aan hem hoe mensen reageren in een crisis.

Hamsteren

De supermarkten van afgelopen week hadden last van lege schappen? “Ik denk dat we niet te snel conclusies moeten trekken dat hamsteraars allemaal slechte mensen zijn. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een voorraad wil inslaan voor je zieke ouders. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die een beetje dom bezig waren en ik denk dat dat die zich inmiddels ook wel zullen schamen.” Tegelijkertijd zijn er voor iedere hamsteraar honderd mensen die zich er boos om maken, vertelt Bregman.

Mooie initiatieven

De coronacrisis is nog maar net aan de orde en er zijn nu al meer mensen die zich aanbieden als vrijwilliger dan waarschijnlijk nodig zijn. “Mensen starten WhatsAppgroepjes, beginnen Facebookgroepen en er is een website die heet: ‘Gewoonmensen.nl’, waar 20.000 mensen zich hebben aangemeld om anderen te helpen. Ik denk dat dit het echte grote verhaal is op dit moment”.

We schrijven geschiedenis

De coronacrisis is misschien nog een beetje onwerkelijk en we staan aan het begin van een periode waarin veel dingen zullen veranderen. “Je hebt het gevoel dat je in een historische film zit. En als historicus kijk je er extra gefascineerd naar omdat je weet dat we geschiedenis schrijven terwijl we ermee bezig zijn”.

Toekomst

Op de vraag of we deze saamhorigheid over drie weken nog steeds hebben, reageert Bregman overtuigd. “Ik denk dat het dan nog sterker is. Dat zie je ook in China en Italië. Daar zie je dat mensen om 22.00 uur ’s avonds allemaal zingen voor het zorgpersoneel. Daar is echt een gigantische mate van solidariteit”.

Je gedrag is besmettelijk

“Het belangrijkste om te beseffen is dat je gedrag besmettelijk is. Sluit je aan, laat je van je beste kant zien. Dit is een periode waarin je laat zien uit welk hout je gesneden bent. En wie we voor elkaar kunnen zijn als landgenoten. Het is geen tijd voor links versus rechts, oud versus jong of provincie versus stad. We zijn nu allemaal Nederlanders, we moeten allemaal ons beste beentje voor zetten.”

Iets goeds doen

Wilt u meteen al iets goeds doen voor anderen? Plaats in dit topic een bemoedigende boodschap of tip om de quarantaine door te komen.

Geef een reactie

Reactie

    Waarom zitten de presentatoren bij omroep MAX naast elkaar? Waarom niet op 1,5 meter?