Registeren Inloggen

Slapeloosheid is een drama, vooral tijdens corona

Bijna een kwart van de Nederlanders kan de slaap niet vatten. Helemaal in deze onzekere tijden van corona is slapeloosheid een groot en onderschat probleem. Waar komt dit vandaan en wat is hieraan te doen?

Pensioenslapeloosheid

Ans Borger (66) krijgt moeite met slapen als zij in oktober 2019 met pensioen gaat. Ze ligt urenlang wakker zonder duidelijke aanleiding. Haar man valt binnen een paar minuten in slaap en slaapt de hele nacht door. Vaak gaat zij na een paar uur woelen en draaien naar beneden om een tijdschrift te lezen of thee te drinken.

Wakker liggen van corona

De coronacrisis vergroot haar probleem omdat ze hierdoor extra zorgen heeft. Haar man is hartpatiënt en de broer van een goede vriendin, een vitale man van 66 jaar, overleed onlangs aan corona. Hoe ga je om met deze grote zorgen? Is er een manier om zonder slaapmedicatie deze slapeloosheid aan te pakken?

Slaapcentrum

Presentatrice Elles de Bruin gaat met mevrouw Borger naar een slaapcentrum om onderzocht te worden door slaapprofessor Eus van Someren. Hij geeft in de studio toelichting op zijn onderzoek in het herseninstituut waar hij werkt met het slaapregister. Ook slaaptherapeut en psycholoog Barbara Mulder is te gast. Zij geeft tips hoe je met veranderingen in gedrag en gedachten het slaapprobleem aan kan pakken.

Ruud heeft nachtmerries

Ruud Slagt is 80 jaar en worstelt niet alleen tijdens corona, maar al bijna zijn hele leven met slapeloosheid. De laatste jaren heeft hij er ook nachtmerries bij gekregen. Hij droomt dan dat hij bedreigd wordt. Hij kan niet goed herleiden waar die angst vandaan komt

De heer Slagt kan zowel niet goed inslapen en ook niet doorslapen. Hij wordt steeds weer wakker. Zijn hoofd maalt maar door. Het zijn niet echt zorgen maar zijn hoofd staat gewoon niet stil. De heer Slagt kiest ervoor om slaapmedicatie te gebruiken zodat hij toch nog vijf uurtjes kan maken. In dit portret vertelt Ruud Slagt wat slapeloosheid voor hem betekent.

[npo_player prid=”WO_MAX_16075889″]

Tips tegen slapeloosheid

Er is veel wat u kunt uitproberen dat kan helpen tegen slapeloosheid. De beste tips van een slaaptherapeut zetten we in dit artikel op een rij.

Zo blijft u mentaal fit tijdens corona

Geef een reactie