Registeren Inloggen

SP: “RIVM moet griepvaccins voor zorgpersoneel inkopen”

De SP wil dat het RIVM de griepprik gaat inkopen voor het zorgpersoneel. Nu is dat nog de verantwoordelijkheid van de zorginstellingen zelf. Maar dat moet veranderen, zegt oud-huisarts Henk van Gerven, woordvoerder zorg van de SP tegen MAX Meldpunt. “We willen dat het zorgpersoneel op de been blijft en niet achter het net vist als ze een griepprik willen.”

RIVM is bereid

Volgens van Gerven kun je dit het beste voorkomen door het RIVM de griepprik te laten inkopen voor het zorgpersoneel. “Het RIVM is daartoe bereid maar het is een politiek keuze. Wij zullen de staatssecretaris vragen dit in gang te zetten.” Het RIVM laat Meldpunt inderdaad weten dat als zij opdracht krijgen van VWS om de griepvaccinatie voor zorgmedewerkers in te kopen, zij dit op zullen pakken.

Influenza Stichting voorstander

De Influenza Stichting is warm voorstander van het centraal inkopen van de griepprik door het RIVM voor zorgpersoneel. Ted van Essen, huisarts en voorzitter van de stichting, hoort nu al dat zorgbedrijven en zorginstellingen geen bijbestellingen meer kunnen doen voor de griepprik. Van Essen: “Vandaag heb ik nog contact gehad met een zorgbedrijf met 3000 medewerkers die 150 griepprikken hadden ingekocht en er, vanwege corona, nog 150 bij wilden bestellen. Dat kon niet meer dit jaar, maar hen werd geadviseerd in 2021 eerder  te bestellen.”

Corona + griep = gevaarlijk

Volgens Van Essen is de combinatie van griep en corona een hele gevaarlijke. Daarnaast lijken de symptomen erg op elkaar waardoor al snel nog meer druk op de nu al beperkte testcapaciteit ontstaat. En je wilt het zorgpersoneel vooral op de been houden, daarnaast ook niet de cliënten en patiënten besmetten met griep, aldus de Influenza Stichting.

Run op de griepprik, zijn er genoeg vaccins?

Geef een reactie