Registeren Inloggen

Run op de griepprik, zijn er genoeg vaccins?

Het griepseizoen komt er weer aan. Miljoenen Nederlanders boven de 60 en mensen die in een risicogroep vallen, krijgen binnenkort hun oproep voor de griepprik. Door de coronacrisis is er meer animo om de griepprik te nemen. Mocht u niet in een van de doelgroepen zitten die uitgenodigd worden, dan kan het lastig worden de griepprik te krijgen.

Wachtlijsten

De griepprik is dit jaar gewild. Bedrijven die de prik zetten, hebben wachtlijsten. Bijbestellingen van de griepprik zijn niet meer mogelijk en de aangemaakte voorraad griepprikken is verdeeld. En een griepvaccin is niet zomaar snel bij te maken. Het duurt driekwart jaar voordat een vaccin beschikbaar is. Grijpt u dit jaar mis, dan zult u zich volgend jaar eerder moeten melden om de griepprik dan te krijgen.

Minder griep, zorg ontlast

Dat zoveel mensen de griepprik willen, komt door de coronacrisis. We willen voorkomen dat veel mensen griepverschijnselen krijgen die lijken op coronaverschijnselen. Want hoe minder mensen griep krijgen, des te minder wordt de testcapaciteit en de zorg hiermee belast. Maar er is nog een belangrijke reden om de griepprik dit jaar te nemen. De combinatie van griep en corona is gevaarlijker dan alleen corona.

Oproep om griepprik te halen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet daarom een oproep aan zorgpersoneel om de griepprik te nemen. Hiermee wordt voorkomen dat personeel griep doorgeeft aan patiënten en cliënten. Dat geldt ook voor de thuiszorg, de wijkverpleging of mensen werkzaam op zorgboerderijen en in de gehandicaptenzorg.

Half miljoen extra vaccins

Het RIVM heeft dit jaar 3.500.000 griepvaccins besteld, dat zijn er 500.000 meer dan vorig jaar. De extra half miljoen vaccins vanwege corona. Jaarlijks krijgen rond de 6 miljoen mensen een oproep om de griepprik te halen. Gemiddeld neemt de helft daarvan de griepprik. De griepprik is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Daarnaast is de griepprik ook wenselijk voor mensen die met kwetsbare patiënten en cliënten werken, zoals in de zorg. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 2700 mensen aan griep.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wat moet ik doen als ik ook de griepprik wil?

Mocht u geen oproep krijgen voor het griepvaccin, maar u wilt deze wel krijgen, dan kunt u zich melden bij de huisarts of bij een vaccinatie-aanbieder. Dit geeft geen zekerheid dat u de griepprik krijgt. Want als de voorraad op is, dan is deze ook echt op. Wel zullen later in het griepseizoen eventuele overschotten op de ene plek verdeeld worden naar plaatsen waar een tekort is.

Als u buiten het vaccinatieprogramma valt, moet u wel zelf het vaccin betalen en soms ophalen bij de apotheek. Ook rekent de huisarts een vaccinatievergoeding voor het zetten van de prik. Deze moet u ook zelf betalen.

SP: “RIVM moet griepvaccins voor zorgpersoneel inkopen”

Geef een reactie