Registeren Inloggen

Kankerverwekkende acrylamide in eten

Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie.

Acrylamide is een vermoedelijk kankerverwekkende stof die ontstaat in zetmeelrijke producten bij het frituren, bakken of roosteren boven de 120 graden. De Consumentenbond deed onderzoek naar acrylamide in aardappelchips, groentechips, biscuits voor kleine kinderen, babyvoeding op basis van granen en ontbijtgranen.

Meer dan toegestaan

10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, Hebben meer dan 500 producten in 14 productgroepen getest. In 33 producten hebben de onderzoekers meer acrylamide aangetroffen dan er maximaal in mag zitten. Zorgelijk is dat de hoeveelheid acrylamide juist in producten voor kleine kinderen vaak te hoog is. Ook wijst de test uit dat er veel acrylamide zit in groentechips, een categorie waar nog geen regels voor zijn opgesteld.

Gehalte terugdringen

De EU heeft in de zomer van 2017 stappen genomen die ervoor zorgen dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in onder meer patat, koffie, ontbijtkoek, brood en chips terugdringen. Ondanks deze nieuwe maatregelen blijkt het gehalte nog steeds te hoog te zijn.

Vermoedelijk kankerverwekkend

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 uitgebreid gekeken naar het verband tussen acrylamide en kanker. Proefdieronderzoeken laten zien dat acrylamide het DNA kan beschadigen en kanker kan veroorzaken, maar onderzoeken bij mensen zijn beperkt en niet helemaal overtuigend. Toch stelt de EFSA op basis van proefdieronderzoek dat acrylamide in voeding mogelijk het risico op kanker verhoogt bij mensen.

(BRON: Consumentenbond)

Geef een reactie