Registeren Inloggen

Veel slechte gebitten bij mensen met lage inkomens

Tandartsen zijn erg bezorgd over slechte gebitten bij gezinnen met lage inkomens. Zowel ouders als kinderen uit deze gezinnen gaan niet of nauwelijks op controle, met als gevolg: slechte mondhygiëne. Moet de tandarts terug in het basispakket?

Slecht gebit door financiële zorgen

De 45-jarige Lucinda Marciano heeft last van een slecht gebit. De problemen beginnen in 2015 als zij en haar man door werkloosheid financiële zorgen krijgen. In de jaren van schuldsanering die volgen, brokkelen haar tanden af. Ze heeft zenuwpijn, moeite met eten en durft niet meer te solliciteren. Uiteindelijk zit er niets anders op dan elf tanden te laten trekken. Maar wie gaat dat betalen?

Financiële regeling

Waarom gaan mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts? En wat is hier aan te doen? Schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde geven uitleg in deze video. Fred Rozema pleit voor een financiële regeling waarmee mensen met lagere inkomens toch jaarlijks naar tandarts kunnen gaan.

Ik heb geen geld voor de tandarts

Voor mensen die dit verhaal herkennen is er een oplossing. Wie geen geld heeft om naar de tandarts te gaan, kan toch geholpen worden. Hoe dat werkt, leggen we uit in dit artikel. Lees hier over Jolanda die helse tandpijn heeft maar niet naar de tandarts kan.

Geef een reactie

Reactie

    Ja de lage inkommens zijn altijd de pineut .
    De tandarts kan ook deze mensen voor een leuk prijsje behandelen.
    De samenleving heeft toch als motto de sterkste schouders nemen
    de zwaarste lasten.
    Vrijwillig iets voor een ander doen. Dat moet eigenlijk normaal zij.