Registeren Inloggen

Verschillende soorten coronatesten, deze zijn betrouwbaar

Er is de afgelopen maanden een wildgroei aan coronatesten ontstaan. Alleen de GGD gebruikt al meerdere soorten testen, maar ook allerlei commerciële partijen testen er op los. Welke coronatesten zijn er, en hoe betrouwbaar zijn ze? Viroloog Bert Niesters en dr. Ted van Essen geven uitleg.

PCR-test

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Dat gaat naar een laboratorium. Zo wordt bepaald of er genetisch materiaal van het coronavirus aanwezig is. De PCR-test is de gouden standaard: Het is de meest gebruikte test en wordt door de GGD ingezet. Griepexpert Dr. Ted van Essen: ‘PCR is de meest betrouwbare coronatest. Bij de GGD zit ook de meeste deskundigheid. Dus ik adviseer mensen daar gebruik van te maken. Binnen twee dagen is de uitslag meestal wel binnen.’ Als u klachten heeft kan u zich via coronatest.nl opgeven. De PCR-test is gratis.

Sneltesten

Soms willen mensen op korte termijn weten of ze besmet zijn. Daarvoor zijn verschillende sneltesten. De belangrijkste is de antigeen-test. Dit is een test die aantoont of er viruseiwitten in neus- en keelslijm zitten. Na een kwartier is de uitslag meestal binnen. De antigeen-test is ook buiten het laboratorium uit te voeren. Dr. Ted van Essen: ‘De antigeen-test is minder gevoelig dan de PCR-test. Om de ziekte echt uit te sluiten is hij minder geschikt. Bij grote groepen mensen die snel een uitslag willen kan het handig zijn, maar als je echt zekerheid wil, moet je toch een PCR-test doen.’

Ademtest

Dan is er ook nog de zogenaamde ademtest, ook wel elektronische neus genoemd. Hierbij wordt uitgeademde lucht onderzocht op moleculen om een coronabesmetting te bepalen. Bij 70% van alle mensen die de ademtest doen kan met zekerheid worden vastgesteld dat ze niet zijn besmet met het coronavirus. De uitslag volgt vrijwel direct. Bij de overige 30% weet het apparaat het niet zeker en is alsnog een PCR-test nodig. De GGD heeft sinds begin februari de ademtest op verschillende testlocaties in gebruik genomen.

Wildgroei

De afgelopen maanden zijn er veel bedrijven die commerciële sneltesten via het internet aanbieden. De prijzen lopen flink uiteen, van zo’n 60 euro tot wel 150 euro per test. UMCG-viroloog professor Bert Niesters is huiverig voor dit commerciële circuit. ‘Er is een wildgroei ontstaan aan testen’, zegt hij. ‘Soms zijn die hartstikke duur, zeker in vergelijking met aanbieders in Duitsland en België. De testen zijn ook nog eens niet geaccrediteerd. Daar ligt een taak voor bijvoorbeeld de Raad voor Accreditatie.’

Inspectie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op het gebruik van coronatesten, ook buiten de GGD. Het is belangrijk dat er een BIG-geregistreerde arts bij een testlocatie betrokken is. Verder heeft de inspectie uitgangspunten geformuleerd voor testen. Daarin staan richtlijnen voor bijvoorbeeld de hygiëne en een goede informatievoorziening.

Meldingen

Bij overtredingen moet de inspectie ingrijpen. Maar hoe vaak gebeurt dat in de praktijk? De IGJ heeft tot op heden met ongeveer 200 aanbieders van testen contact gezocht om hen te wijzen op de richtlijnen. Slechts één bedrijf heeft een aanwijzing gekregen, en er volgde een last onder dwangsom, meldt de IGJ. Verder heeft niemand precies zicht op hoeveel tests er worden aangeboden. De woordvoerder van IGJ: ‘Commerciële aanbieders zijn niet verplicht zich te melden, dus een waterdicht antwoord hebben we niet.’ Sommige aanbieders verdwijnen, maar dan komen nieuwe daar weer voor in de plaats.’

Expertise

‘We moeten dat beter organiseren’, waarschuwt professor Niesters. ‘De inspectie heeft te weinig capaciteit om alle commerciële aanbieders goed in de gaten te houden.’ Ted van Essen: ‘Wat vooral belangrijk is bij die sneltesten: Je hebt iemand nodig die de uitslag kan interpreteren. Het gaat om expertise. Een BIG- registratie, dat zegt te weinig.’ Professor Niesters pleit dan ook voor meer regulering van de testen. ‘De komende tijd zullen veel bedrijven snel een uitslag willen, om hun personeel weer aan de slag te kunnen laten gaan. Het is dus belangrijk dit goed te organiseren. Anders neemt de bereidheid om te testen ook af.’

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ik zag afgelopen week in Oostenrijk dat schoolkinderen onder begeleiding van de leerkracht zelf en sneltest deden, die kregen ze van school, allemaal wattenstaafje in de neus en dan gelijk testen, binnen no time de uitslag, was een kind positief dan moest het naar huis, de anderen konden blijven. En dat doen ze daar dagelijks.
    En hier in Nederland kan dus helemaal niks zelf. De GGD wil namelijk graag een dikke vinger in de pap houden en alles zelf doen. En dan je gegevens doorlekken naar criminelen.

    https://www.ninefornews.nl/pcr-uitvinder-de-test-vertelt-je-niet-of-je-ziek-bent/
    Ook de rechter in Portugal heeft een negatieve uitspraak over de pcr-test
    Neem ook even contact op met Dr. Peter Borger die u de minimale 10 fouten in de test kan duiden.