Registeren Inloggen

Uzelf beschermen tegen mensen die stunten met vuurwerk, hoe doet u dat?

Tijdens de jaarwisseling vliegt het vuurwerk (ook in gemeenten met een vuurwerkverbod) u om de oren. Hoe kunt u uzelf beschermen tegen vuurwerk en mensen die hiermee stunten? 

Tip 1: draag een bril

De toevallige wandelaar kan een bril opzetten. Dat hoeft niet een speciale vuurwerkbril of een veiligheidsbril te zijn. De voorbijganger steekt zelf het vuurwerk niet af. Maar hij of zij loopt wel gevaar. Doe dit niet alleen op oudejaarsavond, maar ook als u op oudejaarsdag naar de supermarkt gaat.

Tip 2: doe oordoppen in en houd afstand

Dat vuurwerk veel oogletsel oplevert is algemeen bekend. Maar vergis u niet in het gehoorletsel dat u kunt oplopen. Tijdens de jaarwisseling (2022-2023) liepen volgens VeiligheidNL zo’n 500.000 mensen gehoorschade op als gevolg van vuurwerkknallen. Er is een maximum aantal decibel voor vuurwerk vastgesteld. Op 2 meter afstand bedraagt dat 156 decibel. Dat is nog altijd luider dan een straaljager die 135 dB produceert. Wie langer dan een minuut 100 decibel opvangt kan direct gehoorschade oplopen. Soms kan ook het trommelvlies scheuren. Bij de jaarwisseling lopen een hoop mensen tinnitus op. Dat is een aandoening met een eeuwig blijvende piep in het oor.

VeiligheidNL, waarin de Nationale Hoorstichting in is opgegaan, raadt aan om voldoende afstand te bewaren. Aanvullend tipt dit expertisecentrum voor letselpreventie en veilig gedrag om gehoorbeschermers te dragen. Gewone oordoppen kunnen al dempen tot 20 decibel. Vergeet ook niet de oren van (klein)kinderen te beschermen. Woont u midden in de vuurlinie? Met de ramen dicht zorgt u voor geluidsdemping in huis. Met de radio of tv aan kunt u het geknal overstemmen. Wanneer u door vuurwerk last blijft houden van uw gehoor, ga dan langs bij uw huisarts of audicien.

Tip 3: draag een vuurvaste jas en handschoenen

Rondvliegend vuurwerk en glasscherven kunnen ook snij- en brandwonden aan het lichaam opleveren. Een dikke wollen winterjas biedt meer bescherming dan een van kunststof. Die is niet vuurbestendig en de stof scheurt sneller. Handschoenen zijn ook geen overbodige luxe. Bij het afweren van gevaar lopen de handen namelijk altijd het eerst gevaar op voor wonden.

Tip 4: draag een mondkapje

Misschien heeft u ze nog in huis, maar vergeet niet een mondkapje op te zetten als u naar buiten gaat. Wie de rookwolken van het vuurwerk inademt, krijgt een flinke dosis fijnstof binnen. Ook is het ten zeerste aan te raden om thuis uw ramen dicht te houden. Doe ook uw ventilatieroosters op tijd dicht en schakel tijdelijk uw luchtsystemen uit.

Zo voorkomt u overlast van vuurwerk

Bron: VeiligheidNL, Archief. Foto: ANP

Geef een reactie

Reacties (4)

    De enige goede tip:

    BLIJF BINNEN!

    En hou uw kat binnen en laat uw hond tijdig uit

    Ja, blijf binnen is een goede tip, zeker voor de vuurwerk afstekers.

    Het zou niet nodig moeten zijn je zo te ‘bewapenen’ tegen vuurwerk. Wat zouden we niet voorveel mensen met het geld dat we de lucht inschieten, kunnen betekenen. Ik pleit voor 1 centrale plaats in dorp en stad waar vuurwerk wordt afgeschoten. Dan wel controleren of er inderdaad nergens anders wordt ‘geschoten’.