RegisterenInloggen

Zo voorkomt u overlast van vuurwerk

Het einde van het jaar nadert en traditiegetrouw luiden we ook 2020 in met knallend vuurwerk. Maar hoe voorkomt u overlast van stank, gestresste huisdieren en rommel in of om uw huis?

Wat kunt u doen tegen overlast van vuurwerk?

Vuurwerk kan veel overlast geven. Niet alleen geluidsoverlast, maar ook brandgevaar en luchtvervuiling. Hier een paar tips om de overlast te beperken:

 • Sluit al uw ramen ’s avonds. Zo voorkomt u dat er vervuilde lucht van vuurwerk binnenkomt.
 • Pas ook op met uw ventilatie. Doe uw ventilatieroosters op tijd dicht en schakel luchtsystemen uit.
 • Om te voorkomen dat er vuurwerk in uw brievenbus terecht komt, kunt u deze afsluiten. U kunt een brievenbus kopen die u van binnen kunt afsluiten met een metalen plaatje. Er kan dan bijvoorbeeld geen rotje in uw brievenbus komen.
 • Heeft u last van al die knallen buiten? Zet dan de televisie of de radio aan. Dan schrikt u ook minder van het geluid van vuurwerk.
 • Haal brandbaar materiaal dat buiten uw huis ligt weg. Vuilcontainers, bouwmateriaal of een kerstboom kunnen gevaarlijk zijn als er vuurwerk in de buurt komt.
 • Parkeer uw auto op een plek waarvan u verwacht dat er geen vuurwerk wordt afgestoken.
 • Heeft u huisdieren? En hebben die veel last van vuurwerk? Sluit dan uw gordijnen. Uw huisdier heeft dan geen last van alle lichtflitsen buiten. Ook de radio en de televisie aanzetten kan helpen. Ze schrikken dan minder van de knallen buiten.

Hoe steekt u veilig vuurwerk af?

Gaat u zelf vuurwerk afsteken? Dan volgen hier een paar tips om dat veilig te doen en om bijvoorbeeld letsel of verbranding te voorkomen.

 • Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen.
 • Zorg dat u vuurwerk afsteekt op een veilige plek. Het moet stabiel op de grond staan zodat het niet kan omvallen. Pas ook op dat er niet teveel mensen in de buurt staan. En let op dat er geen brandbaar materiaal rondom uw afsteekplek ligt.
 • Draag bij het afsteken een veiligheidsbril en gebruik een aansteeklont. Zo voorkomt u oogletsel of verbrandingsgevaar.
 • Steek vuurwerk dat het niet doet niet nog een keer aan. Dit kan dan snel ontbranden.
 • En blijf altijd op veilige afstand staan van het vuurwerk.

Dit zijn de regels

 • U mag vuurwerk afsteken vanaf 31 december om 18:00 tot 1 januari 02:00.
 • In Nederland zijn vaste dagen wanneer u vuurwerk kunt kopen. U mag vuurwerk alleen op 29, 30 en 31 december kopen.
 • U mag maximaal 25 kilo aan vuurwerk bezitten.
 • Vuurwerk moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse wet. Dit is goedgekeurd vuurwerk.

Overlast melden

Heeft u last van vuurwerk dat buiten de toegestane tijden wordt afgestoken? Of blijft er veel rommel achter na de jaarwisseling? Dan kunt u dit melden bij uw gemeente. Wordt er illegaal vuurwerk afgestoken? Dan kunt u dit melden bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Als u liever anoniem blijft, bel dan naar 0800-70 00.

Bron: politie.nl, Rijksoverheid

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. ‘Hier wordt al weken illegaal vuurwerk afgestoken; veel daarvan is zo zwaar dat je hele huis er van trilt. Meermaals de politie gebeld, maar 9 van de 10 keer komt die niet en ALS ze wel komt is het vaak pas na 20-30 minuten wanneer de daders al weer verder de buurt in zijn getrokken en poltie dan níét even verder door de buurt rijdt om ze te zoeken (je kunt immers gewoon op het geknal en de rook afgaan )
  Al eens over geklaagd bij politie, maar krijg dan te horen:” we hebben ándere prioriteiten en in deze tijd kunt u vuurwerk overlast verwachten……
  Met andere woorden, je moet het maar normaal vinden en accepteren…… TSS

 2. Hier wordt ieder jaar al dagen voor oud en nieuw geknald, altijd op dezelfde plekken. Het politiebureau zit in de buurt maar je ziet nergens een agent op straat. Die moeten toch ook weten waar ieder jaar de knalplekken zijn. Maar waar het zo mis gaat in Nederland is dat de goeden steeds meer moeten lijden onder de slechten en dat er op welk gebied dan ook nergens meer gehandhaafd worden. Wat hebben we dan nog aan al die regels en wetten.
  Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat er weer eens gehandhaafd gaat worden. Dan leren mensen weer eens wat wel en niet mag en houden ze zich misschien weer aan de regels. Da bespaart dat uiteindelijk weer tijd bij de politie en kunnen ze die tijd aan andere dingen besteden.

 3. Er hangt hier (Zwolle-Stadshagen) al dagenlang een dikke mist. Onnodig te zeggen waar die vandaan komt. Net wat jullie zeggen: als je de politie belt, komen ze niet of veel te laat. Bezit uw ziel in lijdzaamheid ….