Registeren Inloggen

Artsen hebben weinig oog voor de overgang

Lichamelijke en geestelijke klachten bij vrouwen van middelbare leeftijd worden vaak veroorzaakt door de overgang, maar huisartsen hebben hier te weinig oog voor.

Over het hoofd

Christien Schmitz krijgt op haar 47ste last van kwalen die ze nooit eerder heeft gehad, zoals migraine-aanvallen, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en nachtzweten. Christien denkt dat de overgang pas later komt en beperkt blijft tot af en toe een opvlieger, zoals bij haar moeder. De klachten houden aan. Behalve zijzelf lijden ook haar gezin, werk en sociale leven onder de verschijnselen. Haar huisarts ziet de overgang als oorzaak van haar klachten over het hoofd.

Burn-out

De overgang blijkt een blinde vlek bij meer huisartsen in Nederland. In hun opleiding is er ook weinig aandacht voor. Ook arbo-artsen en werkgevers denken vaak niet aan de verstrekkende gevolgen van de overgang waardoor vrouwen met ‘een burn-out’ thuis zitten, terwijl ze in de overgang zijn.

Christiens huisarts stelt voor de anticonceptiepil weer te gaan slikken. Zelf wil ze liever een hormoonbehandeling die in Duitsland, de Verenigde Staten en Australië gebruikelijk is. Maar het Nederlandse huisartsenprotocol staat dit niet toe.

Achterhaald

Volgens gynaecoloog Henk Oosterhof, secretaris van de Dutch Menopause Society, is er onvoldoende kennis bij huisartsen, en is hun huidige richtlijn achterhaald. In de richtlijn staat dat medicijnen zelden nodig zijn voor vrouwen in de overgang. Voorlichting is vaak genoeg. Ook zijn huisartsen terughoudend in het voorschrijven van hormoontherapie, omdat er een verhoogd risico op embolie en borstkanker zou zijn. Maar de huisartsen baseren zich op een onderzoek van achttien jaar geleden, zegt Oosterhof. Een onderzoek dat verkeerd is geïnterpreteerd door de pers en voor veel sensatie heeft gezorgd. En alcohol, roken en overgewicht geven ook een verhoogd risico op borstkanker, maar daar doen we als maatschappij niks aan.

Ook Eveline Bakker, oprichter van stichting Vuurvrouw, een platform voor vrouwen in de overgang, ziet een kennisgebrek bij huisartsen. Iets dat leidt tot onzekerheid en angst bij vrouwen. Want de huisarts zegt dat hun klachten niet veroorzaakt worden door de overgang, of dat ze nog veel te jong zijn om in de overgang te zijn. Vrouwen gaan zich daardoor afvragen wat er dan met hen aan de hand is. Ook is er binnen de geestelijke gezondheidszorg te weinig kennis over en aandacht voor de overgang, zegt Bakker.

Elles worstelt ook met de overgang

Onze presentator Elles de Bruin zit zelf ook in de overgang, en besloot een podcast te maken over het onderwerp, genaamd Opvliegers. De podcast kunt u volgen via onze website of vinden in uw favoriete podcastapp

Podcast Elles: “Waarom wist ik niet hoe heftig de overgang kan zijn?”

Geef een reactie

Reacties (5)

    Hoi
    Ongelooflijk goed dat er eindelijk aandacht is voor de overgang en haar perikelen. Ik ben al lang eruit kan me die dag zo goed herinneren. Ineens voelde ik me weer het meisje van 17, tenminste mijn oude vertrouwde gevoel was weer terug en is nooit meer weggegaan. Qua stemming gaat het alleen maar beter. Daarvoor heb ik zeker 10 jaar lopen kwakkelen maar vreselijke vermoeidheidsklachten die altijd aan stress werden gerelateerd terwijl ik intern wist dat dit niet zo hoorde. Aan het begin van de menopauze in 2002 sprak ik een Finse arts en zij raadde mij een bezoek aan aan de gynaecoloog. Helaas de arts vertelde me dat een bloedonderzoek niets uithaalde en een bezoek aan de gynaecoloog ook niet nodig was. Dus ik hoop dat de artsen in Nederland met jullie aandacht en respons van vrouwen eens gaan bijscholen en beter gaan diagnosticeren.

    Ik heb veel klachten gehad tijdens de overgang, migraine, opvliegers, soms dacht ik geen lucht meer te krijgen door het zweten. Ik heb nooit hormonen gebruikt omdat jaren eerder toen ik onder behandeling was wegens baarmoederhalskanker de gynaecoloog al had gezegd dat hormonen schadelijk zouden kunnen zijn. Ik heb deze levensfase genomen zoals hij kwam en ik vind dat ik daarmee een goede keuze heb gemaakt. Want ik zie nu bij vriendinnen die wel hormonen namen dat je de last wel kunt uitstellen, maar het komt toch een keer. En op de 45e is het gemakkelijker te dragen dan op je 70e.
    Ik vind het erg jammer dat de uitzending deze zaak zo eenzijdig belicht. (De farmaceutische industrie zal er blij mee zijn.)

      Op je 70e kun je makkelijker ’s middags een paar uurtjes bijslapen en het verder rustig aan doen dan als je 45 bent, een baan hebt en een gezin en misschien ook nog wel mantelzorger bent. Je hebt dan niet veel te kiezen, je wilt gewoon kunnen functioneren en je leven leiden.
      De farmaceutische industrie verdient weinig aan hormoonvervangende therapie, zeker niet aan de bio-identieke, omdat het geen gepatenteerde middelen zijn (wellicht is dat ook de reden dat ze er zelf niet al jaren mee lopen te leuren).

    Geweldig dat hier aandacht voor is! Ik hoop dat dit onderwerp regelmatig voorbij gaat komen en dat alle huisartsen in Nederland deze uitzending bekijken en naar de podcast gaan luisteren. Voor veel vrouwen is de overgang een ware hel, terwijl daar met een eenvoudige behandeling (hormoonvervangende therapie) snel een einde aan zou kunnen komen. Huisartsen kunnen dit gewoon voorschrijven, ze overtreden daarmee geen enkele richtlijn.

    Ook ik heb naar dit programma gekeken, en was ook zo blij dat er eindelijk eens aandacht aan geschonken word. Ik kamp zelf al een aantal jaren met deze klachten. Omdat ik hartpatiënt ben ging ik twijfelen met al die hartkloppingen die ik had . Ik heb van een gynaecoloog een paar jaar een hormoontablet gekregen en was bijna klachtenvrij. Die zei tegen mij dat het absoluut niet nodig was om zoveel klachten te hebben.
    Toe kreeg ik een paar jaar daarna een andere gynaecoloog en moest ik acuut stoppen met dit middel. Waarom liggen de gynaecologen niet op 1 lijn???
    Nog geen maand daarna begonnen alle klachten weer van voren af aan.
    Nu weer een paar jaar later heb ik nog steeds hevige hartkloppingen en alle andere nare
    verschijnselen. Er werd mij aangeraden om maar naar de cardioloog te gaan voor extra onderzoek??Ik heb aan mijn huisarts gevraagd of ik dit hormoon nog een keer mocht gebruiken om te kijken of de klachten dan weer minder worden. Maar ik krijg geen groen licht ?? Het risico zou te groot zijn op borstkanker ,ik ben bijna 70 en heb al meer dan twintig jaar overgangsklachten om gek van te worden. Vrouwenkwaal heel fijn!!!
    Leer er maar mee omgaan.
    Ik probeer nog steeds mijn hormoon middel te krijgen. Ik wil dat risico wel nemen
    in dit geval kan het middel niet erger zijn dan de kwaal. Ik ga door met vragen maar zonder recept geen medicijn?? Ik hoop dat dat snel gaat veranderen.