Registeren Inloggen

Podcast Elles: “Waarom wist ik niet hoe heftig de overgang kan zijn?”

Hartkloppingen, paniek, nachten niet kunnen slapen en naar buiten vluchten omdat het zweet je op het voorhoofd staat. Er wordt te weinig gepraat over de overgang. Elles de Bruin had ernstige klachten die de huisarts niet serieus nam. In de podcast Opvliegers praat ze met andere vrouwen, dokters, gynaecologen en mannen over het probleem in de hoop het taboe eindelijk te doorbreken.

Zwetend aan het aanrecht

Mijn moeder stond af en toe zwetend aan het aanrecht; dan had ze een opvlieger. Zweet op haar bovenlip en voorhoofd. De overgang, riep ze dan. Meer dan dat werd er niet over gezegd. Wat de overgang inhoudt voor een vrouw, dat je forse klachten kan hebben, was bij ons thuis geen onderwerp van gesprek.

Leven op de kop

Toen ik op mijn 47ste last kreeg van hartkloppingen en paniek- en angstgevoelens, dacht ik ook niet onmiddellijk dat dit met de overgang te maken zou kunnen hebben en mijn huisarts ook niet. Maar de klachten bleven en zetten mijn leven op de kop. Het gezin draaiende houden, mijn werk goed doen; het was een opgave om alle ballen in de lucht te houden. Toen de klachten maar bleven aanhouden en een vriendin opperde dat het best met de overgang te maken zou kunnen hebben, heb ik het opnieuw aangekaart bij mijn huisarts. Hij wilde er niet aan en hormonen voorschrijven vond hij geen goed plan, omdat ‘ie bang was voor het verhoogde risico op borstkanker en embolie. De klachten bleven en ook nu nog heb ik af en toe last van de overgang. Vooral van stemmingswisselingen en opvliegers. 

Niet onderkend

In Nederland ervaren 1,5 miljoen vrouwen last van de overgang en vaak worden die klachten door artsen en werkgevers niet onderkend. Een maatschappelijk probleem waar amper aandacht voor is.

Taboe

Om het taboe te doorbreken maak ik er een podcast over; Opvliegers. Een 8-delige serie waarin ik spreek met vrouwen, huisartsen, gynaecologen en mannen. Want ja, ook mannen komen in de overgang en kunnen ernstige klachten ervaren.

De serie staat nu gedeeltelijk online en iedere dag zit er wel een bericht in mijn mailbox van een luisteraar. Een vrouw vertelde dat de tranen over haar wangen biggelden toen ze naar Opvliegers luisterde. “Ik heb er zo last van gehad en uiteindelijk besef ik dat ik geen aansteller was. Ik voel me met terugwerkende kracht serieus genomen.” Wat een eer van mijn werk!

Podcast

De podcast Opvliegers is te beluisteren via een podcastapp, maar u kunt de podcast ook volgen via onze website. Elke week publiceren we een nieuwe aflevering. Beluister de eerste aflevering hier.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hi Elles, wat een fantastische podcast, Opvliegers! Ik ben bij #4 en heb het verhaal van Mariska gehoord. Zij heeft het over het feit dat ze gekozen heeft voor het nemen van hormonen in combinatie met een natuurlijk middel. Ik zou graag willen weten wat ze precies genomen heeft, juist omDAT het haar zo geholpen heeft. Ik hoor het graag! Dank je wel, hartegroet, Lot

    ik ben 62, mijn menstruatie stopte rond mijn 45 van het ene op het andere moment volledig, waarschijnlijk door het gebruik van antidepressiva die mij toen voorgeschreven werd. De kilo’s kwamen er langzaam bij wat ook deels aan die medicatie lag denk ik.
    Maar opvliegers of dat soort dingen heb ik gelukkig nooit gehad, misschien ook wel door die antidepressiva, dat zal ik nooit weten. Maar als ik de verhalen hoor van familie (zus, schoonzussen) en vriendinnen en kennissen ben ik blij dat dit mij bespaard is gebleven. Ik weet wel dat mijn moeder tot op vrij hoge leeftijd opvliegers kreeg.