Registeren Inloggen

Podcast Opvliegers: Het taboe en het lijf

In de podcast Opvliegers verdiept Elles de Bruin zich in de overgang. Zelf zit zij er al tien jaar middenin, en merkt dat er veel misverstanden en taboes over bestaan. Luister aflevering 1: waarom wordt er zo weinig over gepraat?

Je moet er ‘gewoon doorheen’

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren, vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Ouwe versleten vrouw

Voor Elles is de overgang een spook. Een spook dat waart door haar lijf en haar dagelijks leven al jaren in de greep heeft. En ze merkt dat er weinig over gepraat wordt. Vrouwen schamen zich ervoor, bang om op de grote menopauze hoop van oude en versleten vrouwen te worden gegooid. Maar er zijn zoveel vrouwen die, net als zij, last hebben van de overgang. En niet alleen de vrouwen zelf: hun partners, kinderen, collega’s, en werkgevers. Waarom gaat het zo weinig over de overgang? Dat onderzoekt Elles in aflevering 1.

Wat is de overgang

De lijst met overgangsklachten lijkt eindeloos. Maar waar worden al die klachten door veroorzaakt? Eigenlijk weet Elles helemaal niet wat de overgang nou precies is. Daarom duikt zij in aflevering 2 in het overgangslichaam.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ooooh ook ik heb huilend de aflevering van Meldpunt zitten kijken.
  Hoe herkenbaar is het allemaal.
  Ik heb een vraag over het hormoon dat gebruikt wordt in de uitzending van 13 november. Wat is de naam.
  Gr Linda

  Ik zit al zeker 7 jaar in de vervroegde overgang,de ene keer meer last, dan weer maanden niet.
  Nu zit ik 6 weken thuis( hou niet van medicatie, maar nu toch alles aan het proberen ,maar tot nu toe nog geen verbetering.
  Mijn grootste problemen zijn opvliegers/ slaap 3-4 uur per nacht,
  Irriterende hoofdpijn/ nek en schouders
  En mijn geheugen…. weten wat iets is( bv stoel), maar niet op het woord kunnen komen…
  Ook emotioneler…
  Ook ik zou graag willen weten over welk medicijn het gaat… bij de hormoon behandeling…
  Gr natascha