RegisterenInloggen

Slachtoffers beroepsziekten krijgen compensatie in 2023

Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, namelijk longkanker door asbest, allergische astma en de 'schildersziekte'.

Eenmalige vergoeding

Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) maandag schriftelijk aan de Tweede Kamer. “Deze regeling biedt deze slachtoffers middels een eenmalige financiële tegemoetkoming een maatschappelijk erkenning voor hun beroepsziekte”, zegt de minister.

Laagdrempelig

Mensen die kampen met een van de genoemde beroepsziekten hebben even moeten wachten op compensatie. De speciale regeling had namelijk op 1 juli moeten ingaan, maar werd uitgesteld. Om aanvragen van slachtoffers “snel, zorgvuldig en laagdrempelig af te handelen” riepen partijen die de regeling moeten uitvoeren de minister op om te wachten.

Zzp’ers met schildersziekte

De minister noemt het “positief” dat er met de regeling “eindelijk een tegemoetkoming komt voor slachtoffers van longkanker door asbest”. Deze groep valt buiten de huidige compensatieregeling voor asbestslachtoffers. Voor mensen met de ‘schildersziekte’ was er al een regeling. Die wordt nu voortgezet. Ook wordt deze groep uitgebreid met zzp’ers, meldt Van Gennip.

Meer beroepsziekten worden nog toegevoegd

Wanneer de compensatieregeling eenmaal op gang is, en “duidelijk is dat dit verantwoord kan”, worden geleidelijk meer beroepsziekten toegevoegd, schrijft Van Gennip.

Geef een antwoord

Reactie

  1. Verlies in het vertrouwen van de politiek kan alleen hersteld worden door en via 100% compensatie van de politiek en daarin geen tijd te verliezen is gezien het
    onnodige stroperige tijdsverloop alsof iemand er wijzer van wordt.