Registeren Inloggen

VIDEO: Buiten een mondkapje dragen, is dat gezond?

Er zijn in Nederland zorgen om de luchtkwaliteit. Fabrieken en auto’s vervuilen de lucht. Is het gezonder om in Nederland buiten een mondkapje te dragen? Flemming Cassee, inhalatietoxicoloog, beantwoordt deze vraag uit onze community.

Hoe werkt het?

Een mondkapje filtert stofdeeltjes uit de lucht, zegt Cassee. Deze stofdeeltjes zijn slecht voor uw gezondheid. Ze zitten in de lucht door luchtvervuiling. Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door verkeer, fabrieken en veeteelt. In Nederland leven we hierdoor gemiddeld 9 maanden korter. Het doel van het kapje is dat u schone lucht kunt inademen. Maar werkt dat?

Niet comfortabel

Belangrijk is volgens Cassee dat het mondkapje aansluit op het gezicht. “Anders kan vervuilde lucht rondom het kapje toch naar binnen komen.” Elles vindt het kapje niet comfortabel: “Als ik ademhaal heb ik het idee dat ik het benauwd krijg.” Flemming Cassee vertelt dat het kapje weerstand geeft als u ademhaalt. Mensen die al problemen hebben met inademen, zoals mensen met COPD of astma, zullen moeite hebben met het ademen door een kapje. En juist deze mensen hebben baat bij schone lucht. Flemming geeft als advies: “Ga niet met zo’n filtertje op zitten, dat hou je niet vol de hele dag.”

Geef een reactie