Registeren Inloggen

Voorkom dat u als mantelzorger overbelast raakt

Wie zorg draagt voor familieleden of vrienden, is mantelzorger. Dat kan veel voldoening geven, maar er zitten ook minder leuke kanten aan mantelzorg. Hierdoor kunt u overbelast raken. In dit artikel leest u hoe een mantelzorger kan voorkomen zelf patiënt te worden.

Wanneer bent u overbelast?

Wie als mantelzorger teveel hooi op de vork neemt, kan last krijgen van lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie, duizeligheid en vermoeidheid. Ook kan er pijn in de nek en schouders ontstaan. Psychische klachten, zoals stress en vergeetachtigheid liggen eveneens op de loer. Het is daarnaast mogelijk dat u meer gaat roken, drinken of kalmerende middelen gaat slikken. Bent u mantelzorger en heeft u bovenstaande symptomen? Voorkom erger. Heeft u deze symptomen niet, voorkom dan dat u ze krijgt.

Bewaak uw grenzen bij mantelzorg

U kunt alleen goed voor een ander zorgen, als u ook goed voor uzelf zorgt. Eet gezond, beweeg, slaap voldoende en onderneem leuke activiteiten. Daarnaast is het bij mantelzorg belangrijk om niet over uw eigen grenzen heen te gaan. Gezonde grenzen zijn nodig om het zorgen op lange termijn vol te houden. Helemaal als u de zorg combineert met andere dagelijks bezigheid zoals een studie, werk of een gezin. Maar het aangeven en vasthouden van uw grenzen kan best lastig zijn in een zorgrelatie. MantelzorgNL heeft daarom het werkboek Mantelzorgen met gezonde grenzen ontwikkeld. Hierin vindt u informatie en vragen die u helpen om uw grenzen vast te stellen en te bewaken.

Gedeelde smart is halve smart

Heeft u het gevoel dat de mantelzorg u teveel wordt? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar een praktijkondersteuner die u psychisch kan ondersteunen. Bij MantelzorgNL zijn ruim 450 organisaties aangesloten voor de ondersteuning van mantelzorgers. Via deze link ziet u welke mantelzorgondersteuners in uw gemeente actief zijn. Ook kan het helpen om met vrienden, vriendinnen of lotgenoten over dit onderwerp te praten. Zorgt u voor iemand met dementie, dan kunt u terecht bij het Alzheimer Café, Alzheimer Trefpunt of Alzheimer Theehuis. Dit is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten. Waar u antwoord krijgt op vragen, ervaringen uitwisselt met lotgenoten en ruimte hebt voor sociaal contact. Op deze pagina kunt u zien wat er in uw buurt georganiseerd wordt.

Schakel een mantelzorgmakelaar of casemanager in

Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken van u overneemt, zodat u minder wordt belast. Of u voor deze ondersteuning moet betalen, hangt vaak af van uw zorgverzekeraar en de manier waarop u verzekerd bent. Bij dementie heeft de patiënt in kwestie recht op een casemanager. U komt in aanmerking voor een casemanager dementie wanneer bij u of uw naaste de diagnose dementie is gesteld, of er een sterk vermoeden is van dementie en u zelfstandig woont. Een casemanager dementie informeert, denkt mee, adviseert, helpt keuzes maken en regelt zorg. Voor meer informatie over een casemanager kunt u terecht bij uw huisarts of de thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Een casemanager wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Zorg voor balans

Een goede balans tussen mantelzorg en werk doet wonderen. Werkt u naast het mantelzorgen voor een baas? Stel hem of haar dan van uw zorgtaken op de hoogte. Soms zijn er speciale regelingen mogelijk, zoals zorgverlof. Probeer daarnaast om niet alle lasten alleen te dragen. Maar betrek uw informele netwerk erbij. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, het meegaan naar een afspraak of kleine klusjes. Heeft u dit netwerk niet? In dat geval kan het fijn zijn om de zorg tijdelijk over te dragen. Zo heeft u als mantelzorger even een adempauze en tijd voor uzelf.

Als mantelzorg toch teveel wordt

Wordt de mantelzorg u teveel? Regel dan respijtzorg voor uw naaste. Respijtzorg is vervangende zorg. Daar zijn verschillende varianten van. U regelt dit via uw gemeente, uw zorgverzekering of via vrijwilligers. Waar u respijtzorg aan moet vragen, verschilt per situatie. Deze pagina helpt u bij het zoeken van vervangende zorg.

MAX Seniorencoach

Omroep MAX heeft een seniorencoach. Mieke Schouten helpt mensen die vastlopen weer in hun kracht te komen. Ze gaat met u in gesprek en kijkt samen met u hoe u de regie over uw eigen leven weer krijgt. Komt u graag met haar in contact? Bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op. Op MAX Vandaag schijft Mieke columns over haar leven en en over haar werk als MAX Seniorencoach.

Overbelaste mantelzorgster Stire kan niet meer: ”Maar we gaan door”

Bron: Mantelzorg NL, Dementie Netwerk Nederland. Foto: Shutterstock

Geef een reactie