Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Kwetsbare Nederlanders roepen op om prik te halen

Circa 700.000 Nederlanders die geen of nauwelijks antistoffen aanmaken roepen niet-gevaccineerde Nederlanders op een prik te halen. Deze zogeheten non-responders zijn aan huis gekluisterd uit angst ongevaccineerden tegen te komen. Want wie wel een prik heeft gehad, is veel minder besmettelijk.

Geen antistoffen

Brenda de Coninck (58) kreeg in 2017 een niertransplantatie. Ze slikt sindsdien afweeronderdrukkende medicijnen. Dat is goed voor haar nieuwe nier maar gevolg is ook dat zij hierdoor geen antistoffen tegen corona aanmaakt. En mocht zij als nierpatiënt corona krijgen dan heeft zij een 25 procent hoger kans om te overlijden aan corona. Brenda leeft hierdoor al anderhalf jaar in isolement. Familie en vrienden ziet ze nauwelijks. ‘Nederland gaat weer open, maar voor ons gaan veel deuren juist dicht’, zegt Brenda.

Isolement

Dat vindt ook Toki van ’t Land (77) die de bloedstollingsziekte ITP heeft. Ook zij is kwetsbaar omdat ze door haar medicatie niet beschermd is tegen corona. Zij verzorgt haar katten en haar tuin maar komt de deur niet uit. Boodschappen komen met een besteldienst want Toki durft de supermarkt niet in. Ze is door haar isolement vrienden kwijtgeraakt. ‘Wie zich niet laat vaccineren houdt geen rekening met ons’, zegt zij.

MAX Opinie Panel

Wat vindt het MAX Opinie Panel hiervan? Moeten niet-gevaccineerden weggehouden worden van kwetsbare mensen. Mag een zorginstelling vaccinatie van het personeel verplichten? Elles de Bruin bespreekt de meningen van het Panel met Marjolein van Egmond, immunoloog Amsterdam UMC.

Geen nabestaandenpensioen

Verder in de televisie-uitzending: Yvonne van Doorn dacht recht te hebben op nabestaandenpensioen van haar man. Maar toen hij overleed bleek hij het samenlevingscontract nooit te hebben opgestuurd naar het pensioenfonds. Terwijl dit wel moest. Nu krijgt zij niks. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt of dit terecht is en geeft tips over hoe je het nabestaandenpensioen goed kan regelen. Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt vrijdag 10 september om 19.20 op NPO2.

Geef een reactie

Reactie

  100% mee EENS,
  Ik heb mij weloverwogen laten vaccineren: voor mij, voor degenen die o.b.v. medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden, mijn omgeving en om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren.
  Ik heb mij NIET laten vaccineren om naar de kroeg, bioscoop, theater, museum te gaan ( die heb ik vanaf maart 2020 niet van binnen gezien), drukke mensenmenigten vermijd ik nog steeds en op vakantie ben ik sinds 2019 niet meer geweest.
  Maar iedere maatregel is door mij strikt opgevolgd; voor mij, voor degenen die o.b.v. medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden, mijn omgeving en om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren.

  Hoewel we langzamerhand richting een COVID-19 vaccinatiegraad van 85 of misschien zelfs wel 90 procent opstomen, betekent dit dat er nog altijd tegen 10 procent ongevaccineerden rondlopen.
  Afgezien van diegenen die om gegronde medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, laat iets minder dan 10 procent zich dus niet-vaccineren (o.g.v. niet-medische redenen).
  Dit komt uiteindelijk neer op tegen de 1,8 miljoen ongevaccineerde Nederlanders.

  En die keuze mág maar de gevolgen die er dan bij komen mogen NIET afgewenteld worden op degenen die o.b.v. medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden en gevaccineerden.