Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Onbegrip over hoge tarieven van de mondhygiënist

Een half uurtje in de stoel van de mondhygiënist en de rekening bedraagt al gauw zo’n 130 euro. Hoe kan het dat gebitsreiniging zo duur is? De tarieven van mondhygiënisten zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Desondanks is de verontwaardiging over de gepeperde rekeningen groot. Daarover gaat de 300ste uitzending in 12,5 jaar Meldpunt op vrijdag 5 mei om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Advocatentarief bij mondhygiënisten

“Ik ga niet meer. Ik vind de mondhygiënist gewoon te duur.” Tonia van Dijkhuizen windt er geen doekjes om. Ze heeft inmiddels 4 mondhygiënisten gehad en sinds augustus vorig jaar gaat ze niet meer. De rekeningen kreeg ze telkens digitaal binnen en waren steeds rond de 150 euro. Opvallend was dat ze een keer een afspraak maakte van 1 uur, maar door tijdsgebrek propte de behandelaar alles in een half uur. De rekening was echter die van 1 uur.

Ook Rob Peeters maakt zich druk over de hoge kosten voor mondzorg. “Ik betaal voor 20 minuten in de stoel 80 euro. Dat is per uur 240 euro. Volgens mij zijn dat tarieven die een advocaat in rekening brengt.” Uit een enquête onder het MAX Opiniepanel blijkt dat 57 procent van de deelnemers de mondhygiënist te duur vindt. Elles de Bruin gaat langs bij mondhygiënist Yousif Azzawi en ontvangt in de studio directeur Dianda Veldman van Patientenfederatie Nederland.

Verder in Meldpunt: Pensioenfonds Bouw weigert pensioenruil

Hans Kremer (63) werkt tientallen jaren als timmerman bij een familiebedrijf maar is nu ongeneeslijk ziek. Hij weet niet hoe lang hij nog zal leven. Zijn vrouw Belinda (57) heeft zelf geen pensioen opgebouwd. Om haar een hoger nabestaandenpensioen te geven wil meneer Kremer een deel van zijn ouderdomspensioen inruilen. Die mogelijkheid staat al jaren in de Pensioenwet. Toch weigert Pensioenfonds Bouw hieraan mee te werken. MAX Ombudsman Rogier de Haan zoekt uit wat de rechten van het stel zijn.

12,5 jaar Meldpunt

Komende vrijdag is de laatste uitzending in dit voorjaarsseizoen van Meldpunt. Dat is na 12,5 jaar Meldpunt precies de 300ste uitzending. “We hebben dit seizoen uitstekende kijkcijfers en iedere week een behoorlijke respons van ons publiek,” zegt Elles de Bruin. “Wekelijks ontvangen we honderden mailtjes met meldingen en tientallen handgeschreven brieven. Dat toont aan dat er blijvend noodzaak is voor ons tv-programma. De kracht van onze titel is dat we heel dicht op de burger zitten. En dat die kijker ook invloed heeft op het programma en soms zelfs actief meewerkt met ingestuurde filmpjes. Verder is Meldpunt oplossingsgericht. Het geeft een bevredigend gevoel dat we iedere week zaken kunnen recht zetten en het publiek hierover informeren. Dat blijven we de komende jaren doen.”

Kijk Meldpunt op 5 mei om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Laat ik voorop stellen dat ik ook niet blij men met hoge rekeningen van de zorg in het algemeen: 10 minuten bij een dermatoloog die door de steunkousen heen kan kijken kost mij doodleuk bijna € 200.

    V.w.b. de mondhygiënist:
    De mondhygiënist draagt een beschermde titel, heeft een HBO-studie afgerond en is expert op het gebied van preventie. De mondhygiënist kan een eigen praktijk hebben. De mondhygiënist maakt niet alleen boven de rand van het tandvlees schoon maar behandelt ook parodontitis waarbij uitgebreid onderzoek gedaan wordt en ook onder het tandvlees wordt gereinigd. De mondhygiënist is opgeleid om mensen met een ziekte onder de leden te behandelen en kan tevens advies uitbrengen aan de tandarts.

    Bij de tandarts wordt vaak het tandsteen e.d. verwijderd door een preventie-assistent.
    De preventie-assistent heeft MBO-werkniveau, een opleiding is niet verplicht. De preventieassistent kan de patiënt voorlichten om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Deze assistente wordt niet opgeleid om alleen zelfstandig te werken of om onder het tandvlees te reinigen. De preventieassistent kan wel patiënten met eenvoudige aandoeningen behandelen. Sommige assistenten hebben een cursus gevolgd om gaatjes te boren en te verdoven. De preventie-assistent ondersteunt de tandarts en de mondhygiënist.

    Zelf ben ik jaren behandeld door de preventie-assistente bij mijn tandarts en sinds 2 1/2 jaar door een mondhygiënist bij een paradontologisch centrum: een wereld van verschil qua behandelingen en effectiviteit van deze behandelingen.
    De behandelingen van de preventie-assistente waren i.d.d. goedkoper dan die van de mondhygiënist.
    Tsja, daar betaal ik dus voor en heb ik nu mijn tanden nog.

    Vorig jaar voor de eerste keer bij deze tandarts naar een mondhygiënist gegaan, voorheen deed de tandarts dit nog zelf. Bij de mondhygienist zat ik toen 3 kwartier. Na een half jaar terug komen. Vervolgens zat ik weer een half uur en een dikke rekening van 94 euro. Die tijd die tikt wel door, een krabbetje hier, een krabbetje daar, drie keer de tanden langs. Sorry als dit niet anders gaat worden ga ik naar een andere tandarts, ik heb geen gaatjes ik poets regelmatig maar niet overdreven ik ga niet elk moment van de dag met mijn tanden bezig zijn. We slaan door in dit, vind ik.