Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Verpleeghuizen bang voor tweede coronagolf

Verpleeghuizen vrezen de gevolgen van een tweede coronagolf. Hoewel Minister De Jonge in de persconferentie aankondigde dat er meer testmaatregelen komen, heeft een deel van de zorginstellingen onvoldoende beschermingsmiddelen in huis. Ook het zorgpersoneel is er mentaal nog niet klaar voor.

Stille ramp

De stille ramp van corona in de verpleeghuizen is er flink ingehakt in verpleeghuis De Oranjehoeck in Bergschenhoek, bij Rotterdam. In een korte tijd overlijden in het voorjaar 26 van de 56 bewoners, allemaal dementerende ouderen. Daarnaast meldden 42 personeelsleden zich ziek. Dat is driekwart van het personeelsbestand, vertelt teamleider Nico Huijts in de uitzending.

Mentaal niet voorbereid

Inmiddels is de rust teruggekeerd, maar de schrik zit er nog in. Op een tweede besmettingsgolf is het personeel mentaal niet voorbereid, beaamt verzorgende Corine van Riel. “Ik weet niet of ik dit nog een keer trek. Als dit nog een keer gebeurt, weet ik niet wat ik ga doen en of ik dit nog met veel plezier kan blijven doen”.

Over de angst voor een tweede besmettingsgolf praat presentatrice Elles de Bruin met Stella Salden, voorzitter van NU’91, de vakbeweging voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Uitslag coronatest te laat

Verder gaat de televisie-uitzending over vakantiegangers die de dupe zijn van een te late uitslag van hun coronatest. De coronatest was een vereiste om te kunnen vliegen naar hun vakantiebestemming.  Ze lieten zich testen door HetHuisartslab, maar eenmaal op Schiphol, gereed voor vertrek, steeg het vliegtuig zonder hen op. Wie is dan verantwoordelijk voor de financiële schade? MAX Ombudsman Jeanine Janssen buigt zich over deze kwestie.

Geef een reactie