Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Waarom krijg ik mijn medicijn niet mee?

Patiëntenverenigingen zijn het zat dat patiënten specifieke medicijnen, die met een medische noodzaak door een arts zijn voorgeschreven, niet meekrijgen van hun apotheker en niet vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. Wat gaat de politiek daar aan doen?

Goedkoper medicijn geeft bijwerkingen

Grietje Wijnstra heeft diabetes en COPD en krijgt van de arts medicijnen van een specifiek merk op medische noodzaak voorgeschreven. Maar ze krijgt van haar apotheker alleen een goedkoper vervangend middel omdat haar zorgverzekeraar alleen die vergoedt. Het vervelende voor mevrouw Wijnstra is dat die medicijnen bijwerkingen geven of niet goed werken. Patiëntenverenigingen willen dat de minister dit soort problemen snel oplost. Michael Rutgers, algemeen directeur van Longfonds pleit hiervoor in de televisie-uitzending van vrijdag 9 oktober.

Op pad met corona-thuiszorgteam

Het is alle hens aan dek in de thuiszorg nu we midden in de tweede corona-golf zijn beland. Met de gaten die er al zijn in de personeelsroosters en het oplopend aantal besmettingen, is de vraag: kan iedereen nog thuiszorg krijgen? In Rotterdam hebben de thuiszorgorganisaties de handen ineen geslagen. Ze zetten een speciaal corona-thuiszorgteam op. Dit team gaat in beschermende kleding langs bij mensen die corona hebben en thuiszorg nodig hebben. Meldpunt mag meelopen en krijgt een unieke kijk achter de schermen. Conny Helder van Actiz, de brancheorganisatie van zorgorganisaties, geeft een update over hoe de ouderenzorg ervoor staat in de tweede golf.

Premievrijpensioen

Anton Verschueren raakt in zijn loopbaan in de horeca arbeidsongeschikt en bouwt daarna onterecht geen aanvullend pensioen meer op. Na een uitzending van Meldpunt in 2017 beloven pensioenfondsen coulant om te gaan met deze werknemers. Hun pensioenen worden premievrij voortgezet, is de belofte. Ook het pensioenfonds Horeca & Catering doet deze belofte. Maar als meneer Verschueren zich bij dit pensioenfonds meldt, hoort hij dat hij nergens recht op heeft. MAX Ombudsman Rogier de Haan houdt het pensioenfonds aan de gedane belofte, en gaat na of andere pensioenfondsen zich wél aan de gemaakte afspraken houden.

Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt vrijdag 9 oktober om 19.20 op NPO2

Geef een reactie

Reactie

  Ook ik loop hier steeds vaker tegenaan. Lastige is dat ik 4 chronische ziekten heb met de daarbij behorende medicatie.
  Elke 3 mnd Herhaalmedicatie zit er wéér een andere vervangende medicatie tussen.
  Ik heb al afspraak gehad met apotheker en die zegt duidelijk het maakt nagenoeg geen verschil en als u klachten heeft dan moeten we dit uit gaan zoeken.
  De continu wissel vind ik erg vervelend voel me net een proefkonijn heb vage klachten tja waar ligt het dan aan? Mijn lichamelijke gestel van de chronische ziekten of aan de verandering van medicatie.
  Aanhoudend hoesten pufjes voor astma moeten verhogen weinig effect antibiotica tot zelfs prednison aan toe dit laatste geweigerd. Uiteindelijk blijkt het bloeddruk verlagende medicatie te zijn.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan helaas.
  Slechte zaak.