Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Zowel meer wachtenden als lege kamers in verpleeghuizen

Ondanks de coronacrisis groeien de wachtlijsten van verpleeghuizen. In april wachten ruim 22.000 mensen op een plek in een verpleeghuis. Tegelijkertijd staan ook veel kamers leeg omdat wachtenden in deze crisis de stap naar een verpleeghuis niet durven te zetten.

Isolatie

Dick Put (87) uit Zuid-Beierland staat een jaar op een wachtlijst voor een verpleeghuis. Hij woont alleen en heeft een beginnende vorm van dementie. Zijn schoondochter en buurvrouw zijn de enige mensen waarmee hij contact heeft. Alleen wonen is niet langer verantwoord. Desondanks lieten hij en zijn mantelzorger een uitnodiging van een verpleeghuis aan zich voorbij gaan. Uit angst voor een besmetting, maar ook omdat verpleeghuizen een periode van quarantaine eisen van nieuwe bewoners waardoor die dan in complete afzondering moeten leven. Daarnaast blijft na afloop daarvan het bezoekverbod van kracht.

Lege kamers

De plekken die overleden bewoners in verpleeghuizen achterlaten worden hierom niet opgevuld. Verpleeghuis De Oranjehoeck in Bergschenhoeck heeft 18 van de 56 kamers leegstaan. Teammanager Nico Huyts toont de situatie in zijn verpleeghuis en vertelt over de financiële gevolgen hiervan. Conny Helder van ActiZ, de koepelorganisatie van zorgondernemingen geeft meer uitleg.

Coronakilo’s

Verder gaat de televisie-uitzending over de toename van lichaamsgewicht in coronatijd. De breuk met het levensritme en niet naar de sportclub kunnen, leidt tot overtollige kilo’s: coronakilo’s. Janny van Unen (66) worstelt met haar gewicht, net als Irene Luitsz (75). Zij missen vanwege de lockdown structuur en beweging en ook de motivatie en om gedisciplineerd gezond te leven. Emely de Vet, hoogleraar gezonde levensstijl legt uit waardoor dat komt en hoe we dat kunnen overwinnen. En Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie geeft praktische beweegtips voor in huis.

Geef een reactie

Reactie

    Leegstand in verpleeghuizen, daar moet je niet van staan te kijken. Als je het de ouderen vraag zal een groot deel zeggen liever dood te gaan aan corona dan zo geïsoleerd te worden. Zij zijn over het algemeen nuchterder dan de mensen van het RIVM en beseffen dat ziekte en dood er nu eenmaal bij hoort, dat je niet het eeuwig leven hebt. Het is een schending tegen de menselijkheid wat de mensen in een verpleeg-of verzorgingstehuis wordt aangedaan. Afgelopen week las ik een overlijdensadvertentie waarin stond dat een bewoner van een verpleeghuis in haar 100e levensjaar onverwacht was overleden, en daar stond de volgende tekst onder :

    “Heel triest dat ze al 8 weken geen bezoek mocht ontvangen en ze overlijdt juist nu er zicht is op versoepeling van deze maatregel’

    Hoe onmenselijk is dit, dat je moeder, oma, overgrootmoeder overlijdt en dat je haar 8 weken daarvoor voor het laatst hebt mogen bezoeken, een knuffel mocht geven.
    Wat is deze vrouw en wat is haar familie hiermee aangedaan?

    En zo zijn er wel meer mensen die hun dierbare weken voor het overlijden niet meer mochten bezoeken.
    Geen wonder dat mensen niet meer naar een verpleeghuis willen.

    Want moet je zo je oude dag doorbrengen? In quarantaine omdat je niet ziek mag worden?
    Zo leuk is het niet in een verpleeghuis en in de tijd dat ik er werkte zag ik hoe ontzettend blij deze mensen waren als ze bezoek kregen van kinderen en kleinkinderen. Daar leefden ze naar toe. En dan ineens mag dat niet meer.

    Dementerenden werd verboden om op de gangen te dwalen vanwege de corona, maar verbiedt je dwalen, dan krijg je agressie, veel mensen met dementie hebben bewegingsonrust. Dat mag je hen niet ontnemen. Hoe hebben ze dat opgelost? drogeren of zo?
    Toen ik nog in een verpleeghuis werkte was mijn visie ‘kwaliteit van leven voor kwantiteit’ en dat is nog steeds mijn visie voor ouderen, en zo zien zij het meestal zelf ook. Maar hen wordt niets gevraagd.
    Ik heb mensen horen bidden om te mogen sterven, zo ongelukkig voelden ze zich in een verpleeghuis en dat was nog voor corona. Hoe groot zal hun wens wel niet zijn geweest toen ze ook nog eens in quarantaine werden geplaatst.

    Ik vind dat de discussie op gang moet komen wat nu de bedoeling is van een verpleeghuis? Kwaliteit of kwantiteit. En kies je voor het eerste, dan sluit je de mensen niet op en laat ze niet in eenzaamheid sterven.
    Kies je voor kwantiteit, dan moet je niet raar opkijken dat mensen er niet meer heen willen.